Léto na Vysočině

Eden _Eliška_Rodová_48

Zažijte léto jako u babičky, přijeďte na Vysočinu:

Na snídani pořádný krajíc chleba s marmeládou, přes den za kamarády na hřiště a do přírody a večer táborák. To byly ty pravé prázdniny u babiček na venkově. Nebo jste to měli jinak? Utečte rozpáleným ulicím měst a vydejte se na Vysočinu, která vám bezstarostné prázdniny, ať už byly jakékoliv, stoprocentně připomene.

Proč byste si měli zabalit plavky, pohorky a dobrou náladu a vydat se na Vysočinu? Ať už si prstem na mapě ukážete na TOP památky, vyrazíte za sportemzábavou a relaxem nebo za kulturou a poznáním. To vše doplní skvělé jídlo a siluety čisté přírody s pohodou za každou zatáčkou.

Když památky, tak na Vysočinu

Vysočina má v rukávu několik es. UNESCO? Máme, hned třikrát. Magické hrady a zámky? Princezny by mohly vyprávět. V Třebíčí vás uchvátí Bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť spolu s židovským hřbitovem – vše na seznamu UNESCO. Nebo co takhle Telč, město z pohádky s nádherným renesančním náměstím a zámkem, a určitě Žďár nad Sázavou, jehož severní okraj zdobí Zelená hora a na ní jedinečný unikát - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého. A pokud jste fanoušky příběhů a legend, nezapomeňte navštívit hrad Roštejnhrad Lipnice a hrad v Ledči nad Sázavou nebo zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou, v Náměšti nad Oslavou nebo ve Světlé nad Sázavou.

Příroda, která vás nabije

Milujete toulky přírodou? Žďárské vrchy jsou místem, kde se můžete nadechnout čerstvého vzduchu, prozkoumat hluboké lesy a obdivovat skalní útvary. A pokud jste spíše vodní živly, máte štěstí. Vysočina nabízí řadu krásných rybníků a jezer k osvěžení. Ponořte se do Velkého Dářka – největšího rybníku na Vysočině, pěkně si zaplavete ve Velkopařezitém rybníku a průzračná voda vás osvěží také v lomech v Čenkově, v Řásné, v Horní Cerekvi nebo v Řídelově. Vodní atrakce, zábavu a kvalitní zázemí slibuje Pilská nádrž ve Žďáře nad Sázavou, rybník Peklo v Polné nebo vodní nádrž Dalešice.

Adrenalin a zábava

Pokud máte rádi adrenalin, vyzkoušejte ferraty nad řekou Svratkou u přehrady Vír. V lokalitě objevíte hned tři. Ve Víru ke sjezdu vyzývají i tři cyklotraily s náročností lehká až středně obtížná. Singletracky, neboli úzké jednostopé stezky pro horská kola, vás zabaví také v cyklo aréně v Novém Městě na Moravě. Adrenalin na kole na začátečníky a středně pokročilé čeká také v Lipkách u Telče. Nasedněte a zkuste si jízdu s větrem o závod.

Všude dobře, u babičky nejlíp

Přijeďte na Vysočinu a vraťte se do dětství. Vzpomeňte si na prázdniny u babičky, kdy jste běhali bosí po loukách, sbírali borůvky a večer opékali buřty. Přesně takovou atmosféru u nás zažijete. Můžete se ubytovat na některé z místních farem nebo se vydat na pěší či cyklo výlet po malebných stezkách a objevovat krásy kraje. Čekat na vás bude mnoho malebných hospůdek, kde bude oběd, večeře nebo třeba jen zákusek ke kávě chutnat jako od babičky.

Ochutnejte to nejlepší z Vysočiny

Ať už jste milovníky tradiční kuchyně nebo si rádi pochutnáte na něčem moderním, Vysočina je sázka na jistotu. Navštivte Selský dvůr v Daňkovicích, kde vaří hezky česky, nebo zajeďte do Bistrot de Papa v Horních Dubenkách. Tady plotně šéfuje francouzský kuchař a cukrář Rémi Decroix. V Kozí farmě - dvoře v Ratibořicích si zase pochutnáte na kozím sýru a domácí medovník z vlastoručně vyrobeného medu ochutnáte na Včelí farmě Nosek v Kostelní Myslové. A nezapomeňte na pivo Bernard v Humpolci, kde vás naučí čepovat pivo jako profesionál nebo na malé řemeslné pivovary po celé Vysočině.

Ještě stále váháte? Vysočina je místo, kde se odpočinete, načerpáte nové síly a zažijete spoustu zábavy. Ať už plánujete romantický výlet, rodinnou dovolenou nebo akční víkend s přáteli, Vysočina vás nezklame. Zabalte kufry a hurá na cestu!

Foto: Eliška Rodová