Oslava 30 let v UNESCO ve Žďáře nad Sázavou

IMG 2334Vysočina se může jako jediný z krajů v Česku pyšnit třemi památkami, které jsou zapsané na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou slaví krásné výročí 30 let od zápisu. Přijeďte na Vysočinu toto krásné výročí oslavit s námi!

 

Město Žďár nad Sázavou připravuje velkolepé oslavy třicátého výročí zapsání Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tato významná památka barokní gotiky navržená architektem Janem Blažejem Santinim-Aichelem byla na prestižní seznam zapsána v roce 1994. Město si tento den připomene 16. srpna 2024.

IMG 2335Oslavy začnou v 10:00 konferencí přímo v kostele na Zelené hoře, která se zaměří na význam UNESCO a značku EHL (European Heritage Label), kterou město letos získalo. Od 14:00 až do půlnoci se bude konat série vystoupení, koncertů a workshopů na terase před Zámkem Žďár. Návštěvníci si budou moci prohlédnout výstavu mapující restaurátorské práce na památce nebo si poslechnout vokální těleso C-VOX.

Jedním z hlavních lákadel bude koncert Vojtěcha Dyka s klavírním doprovodem, který proběhne na speciálním pontonu plujícím po hladině Konventského rybníka. Tento jedinečný zážitek začíná v 19:15 a návštěvníci ho budou moci sledovat ze břehů rybníka nebo ze svahů pod poutním kostelem.

Večerní program vyvrcholí videomappingem, který bude promítán přímo na Zelenou horu od 21:00 do půlnoci. Kromě toho bude na terase před zámkem pokračovat další kulturní program až do pozdních hodin.

Více informací naleznete na oficiální události na Facebooku.