Za vínem a pohodou: Krátký cyklovýlet jižně od Třebíče

Rozhledna na_Pekelném_kopci_David_Vančišin_4_copyPokud hledáte pohodový cyklovýlet, který spojuje krásy přírody s odpočinkovými zastávkami a kapkou vína, máme pro vás skvělý tip! Tento okružní výlet vás provede malebnou krajinou jižně od Třebíče a zavede vás až do osady Sádek, kde se nachází stejnojmenné vinařství s nejvýše položenými vinicemi na Moravě.

Trasa začíná v centru Třebíče a pokračuje po cyklotrasách 401 a 26 směrem do vesnice Slavice. Zde vás čeká první úsek více do kopce, který vás odmění několika příjemnými sjezdy. Jen 2,5 km za Slavicemi se nachází první zastávka na Pekelném kopci, kde můžete vystoupat na krásnou rozhlednu. Za jasného počasí z ní uvidíte renesanční zámek Náměšť nad Oslavou nebo město Moravské Budějovice.

Pokračujte dále po cyklotrase k vinařské obci Kojetice na Moravě a do osady Sádek, kde vás čeká cíl vaší trasy – vinařství Sádek a jeho vinařská naučná stezka. Tato stezka, dlouhá necelé 2 km, je ideální na krátkou procházku. Pokud se na ni vydáte od začátku června do konce září, můžete si ji projít i s průvodcem, který vás seznámí s místními vinařskými tradicemi. A jak lépe zakončit výlet než degustací místních a moravských vín?

Na cestě zpět projedete kolem technické zajímavosti – nejvyššího bodu železniční tratě někdejší společnosti mezi Vídní a Berlínem. Poté vás trasa zavede přes obec Mastník, městys Stařeč a jeho místní část Kracovice zpět do Třebíče, kde jste svou cyklovýpravu začali.

Celý výlet vám zabere přibližně 2 hodiny a nabídne vám nejen skvělé zážitky z cyklistiky, ale také příležitost poznat vinařské dědictví Vysočiny.

Mapu a detailní informace naleznete zde.

 

Foto: David Vanšičin