Vodní dílo Vír láká turisty i adrenalinové nadšence

Továrna skoky_z_komína_1_Michal_MašekBystřicko je nejčlenitějším regionem celé Vysočiny. Hluboké, až kaňonovité údolí řeky Svratky dodává krajině, v kontrastu s vysokým převýšením okolních vrcholků, horský ráz.  A právě v nejužším místě tohoto údolí vzniklo před více než šedesáti lety vodní dílo Vír. Dnes láká přehrada nejen milovníky technických staveb, ale také turisty všeho druhu a adrenalinové nadšence. Přijeďte i vy objevit nádherné výhledy, tajemné zříceniny a přírodní rezervace plné vzácných druhů rostlin. Kromě klasických pěších nebo cyklovýletů si tu můžete navíc vyzkoušet i zajištěné cesty via ferrata, skoky z továrního komínu nebo singletracky.

Michal Mašek

Vírská přehrada_zima_Roman_ŠulcHistorie přehrady a její využití  

Snahy regulovat kolísání průtoku v povodí řeky Svratky se objevovaly už od roku 1911. Plány na vybudování přehrady ale na nějakou dobu zhatila druhá světová válka. Velká povodeň na začátku 40. let ale přispěla k tomu, že stavba vodního díla Vír začala hned v roce 1947. Dokončena byla o 10 let později, tedy v roce 1957 a o střechu nad hlavou připravila téměř 250 obyvatel z obce Chudobín a části obce Korouhvice, které skončily pod hladinou. Mohutná hráz, která měří 66, 2 metru, s korunou širokou 9 metrů a dlouhou 390 metrů, je třetí nejvyšší u nás. Zajímavostí je, že prvním stavbyvedoucím byl pozdější spisovatel Zdeněk Pluhař, který napsal o stavbě román Modré údolí.

Svratka ve_Víru_Roman_ŠulcVodní dílo Vír I bylo koncipováno jako soubor na sebe navazujících staveb, které měly umožnit komplexní využití vodního zdroje. Kromě regulace průtoku se od začátku počítalo s využitím pro vodárenské účely a tvorbu vodní energie. K vyrovnání špičkového provozu vodní elektrárny u hlavní hráze byla pod obcí Vír navržena vyrovnávací nádrž s průtočnou vodní elektrárnou Vír II. Kromě toho je přehrada také zásobárnou pitné vody pro široké okolí i část Brna. Vzhledem k tomu, že je přehrada Vír důležitým zdrojem pitné vody, bylo v jejím okolí vyhlášeno pásmo hygienické ochrany a platí zde tedy přísný zákaz koupání.

Zubštejn Roman_ŠulcV okolí najdete krásné výhledy a unikátní přírodní rezervace

V přehradě si sice nezaplavete, ale jinak si v jejím okolí přijde na své každý. Obec Vír se stala centrem turistiky už v 80. letech 19. století díky hostinskému Františku Šťastnému, který své hosty ctil bylinným likérem Vírský vánek a dalšími specialitami. Ve svém podniku přivítal například i Petra Bezruče, Karla Čapka, Jana Masaryka nebo Emu Destinovou. Dnes můžete přímo v obci navštívit několik pěkných staveb lidové architektury, které se zde dochovaly.  Za návštěvu stojí i nedaleká zřícenina hradu Zubštejn, předchůdce slavného hradu Pernštejn, který se nachází v sousedním Nedvědicku. Pokud byste si chtěli výlet prodloužit, červená turistická značka vás ze Zubštejna zavede pohodlným tříkilometrovým klesáním ke zřícenině Pyšolce.

Pyšolec Roman_Šulc_copy_copyOkolí přehrady jistě ocení také milovníci přírody, protože oblast patří do vyhlášeného přírodního parku Svratecká hornatina. V přírodní rezervaci Vírská skalka můžete obdivovat přirozené lesní porosty a významné druhy rostlin. Místem se vzácnou květenou je i přírodní památka Ostražka. Krásný pohled na řeku a přehradu nabízí nejvyšší a nejslavnější vírská skála s vyhlídkou Klubačice, zvaná taky Daliborka. Díky odlesnění se dnes můžete kochat krásným výhledem také z Rossiho skály. Pokud si chcete prohlédnout celé okolí a ještě se něco dozvědět, vydejte se na vodohospodářskou naučnou stezku zvanou Stezka kolem evropského stromu. Šestnáct panelů je věnováno ochraně a využití vodního bohatství, na čtyřech se dozvíte o obcích na trase. A jak název napovídá, stezka, která je dlouhá 16 km a je lepší, projet ji na kole, vás provede také kolem Chudobínské borovice, která se tyčí na skále a díky svému unikátnímu vzhledu se stala v roce 2020 Evropským stromem.

Továrna skoky_z_komína_2_Michal_MašekVyzkoušet si můžete ferraty, singletracky i ledovou stěnu

Přehrada získává poslední dobou na popularitě u sportovních a adrenalinových nadšenců. V létě si můžete projít dvě zajištěné ferratové cesty na Ledové a Jezerní stěně. Pokud nemáte vybavení, můžete si ho přímo před nástupem půjčit a rovnou vám i vysvětlí, jak ho používat. Kromě adrenalinového zážitku vás čekají také krásné výhledy. Komín staré kotelny Továrny Vír po úpravách slouží k adrenalinovému lezení a seskokům. Milovníci cyklistiky si můžou vyzkoušet projet místní singletracky s názvem Traily Vír. Na své si přijdou jak začátečníci, tak zkušení jezdci.  Užijte si třeba sjezd z vyhlášené skalní vyhlídky Klubačice nebo oboustranný přírodní trail s transfery po polních cestách mířící na zříceninu hradu Zubštejn. Zkušenější jezdci si užijí prudký sjezd od skalní vyhlídky Sokolí skála.  Zatímco po většinu dne se voda v korytě Svratky jen líně plazí mezi trávou obrostlými kameny, v době výroby elektrické energie v místní hydroelektrárně se promění v jednu z nejdivočejších řek v ČR. Toho již řadu let využívají vodáci ze širokého okolí, kteří v horní části řeky, v těsné blízkosti hráze Vírské přehrady, vybudovali atraktivní vodácký kanál s řadou překážek. A čeká vás tu ještě jedna rarita. Díky tomu, že voda do řeky vytéká z přibližně 40 metrové hloubky zdejší přehrady, i během parných letních dní nemívá více než 10°C. V zimě se sem sjíždí trénovat a soutěžit elita horolezců i amatérů na největší českou přírodní ledovou stěnu, která vzniká v okolních skalách.

Foto: Michal Mašek

Traily Vír_2_Adrex_Bace_CampMístní rarita: Vírský mlýnek

Vírský mlýnek je soustavou figurek připomínající mechanický betlém, kterou vytvořil vírským občan, pan Vincenc Navrátil na potoku tekoucím od Rovečného. V obci Vír stával před třiceti lety tzv. Navrátilův mlýnek. Bylo to hejblátko umístěné na Rovečínském potoce a obsahovalo zhruba sedmdesát vyřezávaných figurek, které byly poháněny vodním proudem a různě se pohybovaly (řezaly, tančily, přitloukaly hřebík ...). Původní Vírský mlýnek vznikal pravděpodobně desítky let. Po smrti zhotovitele byl mlýnek darován jeho dědici do Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě. Obec Vír v roce 2007 nechala vyrobit repliku Navrátilova mlýnku. V blízkosti říčky Bystřice byl vybudován mechanismus, který je poháněn vodní silou, a který je složen z asi dvou desítek postaviček, které se pohybují.

Více na www.korunavysociny.cz