Ochutnejte poctivé pivo z Vysočiny a zažijte pivovarnictví na vlastní kůži

IMG 4040Pokud vás láká spojení výborného piva, bohaté historie a autentických zážitků z pivovarnictví, nemůžete si nechat ujít tři unikátní pivovary na Vysočině. Každý z nich nabízí nejen kvalitní pivo, ale i příležitost nahlédnout pod pokličku jeho výroby. Navíc vás v každém z nich čeká skvělá gastronomie, která perfektně doplní váš pivní zážitek. Připravte se na výlet do Pivovaru Klášter Želiv, Návštěvnického centra Bernard a Pivovaru Kamenice nad Lipou.

Pivovar Klášter Želiv: Tradice v srdci klášterních zdí

IMG 4203Historie pivovaru v Želivském klášteře sahá až do 12. století, kdy se zdejší mniši poprvé pustili do vaření piva. Dnes můžete tuto tradici zažít na vlastní kůži v Pivovaru Klášter Želiv, který obnovil svou činnost v roce 2003. Tento pivovar se specializuje na řemeslné pivo s unikátními chutěmi, které odráží dlouhou historii vaření v klášterním prostředí.
Pivovar vás přivítá nejen možností ochutnat lahodné druhy piv přímo v jeho prostorách kláštera, ale i exkurzí, během níž se ponoříte do tajemství klášterního pivovarnictví. Pro milovníky speciálních piv je tohle místo doslova ráj – od tradičních ležáků až po silné speciály s příměsí bylin, vše se zde vaří s maximální péčí.
Po prohlídce pivovaru a ochutnávce můžete zamířit do klášterní restaurace, kde k výbornému pivu servírují jídla inspirovaná lokální kuchyní. K tomu všemu budete mít možnost vychutnávat si atmosféru staletími provoněných klášterních zdí, které umocní váš zážitek.  

Bernard udělal z návštěvy pivovaru jedinečný zážitek 

Bernard je značka, kterou asi netřeba představovat. Historie pivovaru v Humpolci se píše od roku 1597, po staletích existence měl ovšem namále, to když byl zanedbaný areál produkující pivo nevalné pověsti v 90. letech minulého století určen k likvidaci. V rukou nových majitelů se ale proměnil v jeden z nejmodernějších pivovarů u nás. Jeho piva získala bezpočet domácích i světových ocenění, pivovar vyváží svoji produkci do více než dvou desítek zemí. Značka je také známá originálními kampaněmi a komunikací. U příležitosti 30. výročí založení pivovar otevřel přímo v areálu Návštěvnické centrum Bernard. Zde máte možnost nejen ochutnat jeho čerstvá a perfektně načepovaná piva, ale také sledovat proces vaření piv zblízka. Prohlídky vás provedou skutečným výrobním procesem od samotného začátku až po stáčení. Přímo v areálu se nachází unikátní rozhledna postavená kolem funkčního pivovarského komína, odkud si vychutnáte výhled na pivovar, město Humpolec a okolí. Neměli byste vynechat Pivnici Na Štokách, která je součástí návštěvnického centra. Tady vás čekají kulinářské zážitky nejvyšší úrovně, mmj. tu jídla pečlivě párují s jednotlivými druhy piv, takže každý doušek i sousto se skvěle doplňují. Více informací najdete na www.navstivtebernard.cz

Pivovar Kamenice nad Lipou: Renesance tradičního vaření piva

Pivovar v Kamenici nad Lipou má pestrou historii, která sahá až do roku 1457, kdy zde bylo poprvé uvařeno pivo. Po několika desetiletích úpadku byl pivovar v roce 2016 znovu oživen a dnes zde můžete zažít skutečný návrat k tradičnímu českému pivovarnictví. Pivovar Kamenice nad Lipou se zaměřuje na výrobu poctivého piva z kvalitních surovin a s láskou k řemeslu.
Návštěvníci pivovaru mohou projít exkurzí, během které nahlédnou do zákulisí výroby a poznají, jak se z vody, sladu, chmele a kvasnic stává pivo s neopakovatelnou chutí. Po prohlídce pak nezapomeňte ochutnat místní produkci v pivovarské restauraci, která nabízí výborné české pokrmy s moderním nádechem. Čekají vás jídla, která dokonale ladí s pivy Kamenice nad Lipou – ať už to bude tradiční český guláš nebo lehčí pokrmy pro gurmány.


Každý z těchto tří pivovarů na Vysočině má svůj jedinečný příběh a atmosféru, které dělají pivní turistiku nezapomenutelným zážitkem. Ať už vás láká historie, moderní přístup nebo kombinace skvělého jídla s výborným pivem, tato místa vám nabídnou vše, co si jen může pivní nadšenec přát.