Na kole Vysočinou: Z Velké Bíteše přes Křižanov až do Velkého Meziříčí

Nová synagoga_Eliška_Rodová_38Tento celodenní cyklovýlet je jako stvořený pro zkušenější cyklisty, kteří milují dobrodružství v terénu a nádherné výhledy do krajiny Vysočiny.

Na trase dlouhé téměř 70 km s celkovým převýšením 740 metrů projedete malebná městečka a vesničky, obklopeni lesy, poli a památkami. Trasa je vhodná pro horská a treková kola a vede příjemnými lesními cestami a klidnými venkovskými silničkami.

Start ve Velké Bíteši
Cyklovýlet začíná na historickém náměstí ve Velké Bíteši, kde můžete načerpat síly a naladit se na den plný krásných zážitků. Historie Velké Bíteše sahá až do 13. století a její atmosféru podtrhují staré městské domy a náměstí lemované zelení, které zve k poklidnému začátku trasy.

Křižanov – město pod hradem
Dále vás cesta zavede do Křižanova, městečka obklopeného přírodou a zajímavou historií. Přímo nad obcí se kdysi tyčil Křižanovský hrad, jehož základy dnes tvoří gotický kostel sv. Václava a sv. Anežky České. Pokud máte chvilku, vydejte se k němu na krátkou procházku – výhled na okolí vás určitě nezklame.

Velké Meziříčí – město na soutoku dvou řek
Po cestě dorazíte do Velkého Meziříčí, krásného města ležícího na soutoku řeky Oslavy a Balinky. Historické centrum je plné útulných kaváren a místních obchůdků. Stojí za to udělat si krátkou pauzu a projít si městské náměstí s dominantou zámku Velké Meziříčí. Zámek se pyšní jedinečnými expozicemi zaměřenými na historii regionu a krásně zrestaurovaným interiérem.

Tasov – gurmánský zážitek ve Farmě Tasov
Když se přiblížíte k Tasovu, je čas na vydatný oběd v restauraci Farma Tasov. Tato restaurace je vyhlášená díky použití surovin přímo z jejich ekologické farmy. Čekají na vás pokrmy připravené z čerstvých a bio ingrediencí, které vám dopřejí dostatek energie na další část cesty. Farmářské výrobky si navíc můžete zakoupit a přivézt si tak část tohoto zážitku domů.

Osová Bítýška a její přírodní poklady
Další zastávkou je Osová Bítýška, poklidná obec, která vás okouzlí krásnou přírodou. Kousek od ní leží Osovský rybník a zřícenina hradu Osová, která skýtá malebné výhledy na vodní plochu a přilehlé lesy. Toto místo je ideální pro krátký odpočinek a nabrání sil na poslední úsek.

Závěr ve Velké Bíteši a U Raušů
Po dni stráveném v sedle se vrátíte zpět do Velké Bíteše, kde si můžete zaslouženě odpočinout a zakončit výlet v restauraci U Raušů. Tato restaurace je známá svou atmosférou a lahodnými pokrmy, které ocení každý cyklista po náročné trase. Navíc zde v minulosti hostili známé osobnosti, takže možná budete jíst u stolu, kde seděl některý z oblíbených herců nebo sportovců.

Celkový zážitek pro milovníky cyklistiky
Tento cyklovýlet na Vysočině vás provede místy, která spojují přírodní krásy s kulturním a historickým bohatstvím regionu. Celá trasa je koncipována tak, aby byla dostupná i cyklistům s elektrokoly, takže si ji mohou užít i ti, kteří hledají trochu odlehčenější variantu. Nezapomeňte na cyklistickou mapu a vyrazte na nezapomenutelné dobrodružství, kde na vás čeká skutečné kouzlo Vysočiny.

Tento a další cyklovýlety najdete zde

Foto: Eliška Rodová