Přírodovědné centrum a planetárium –⁠ Havlíčkův Brod

Na ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě vzniklo místo, které nadchne všechny zvídálky i jejich rodiče: Přírodovědné centrum a planetárium s kupolí, promítacím sálem s 3D projekcí a dalekohledem pro noční sledování oblohy.

Kontakt

Nuselská 3240
58001 Havlíčkův Brod 1
region Havlíčkův Brod
49.615398, 15.580990Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Unikátní projekt v kraji Vysočina

Jak planetárium v Havlíčkově Brodě vzniklo? ZŠ Nuselská při plánování rekonstrukce střechy skvěle využila dotační program a zároveň se nebála vsadit na složitý projekt spojený s nástavbou patra. Výsledkem je moderní a bohatě vybavené unikátní přírodovědné centrum s planetáriem, které je jediné v celém kraji.

Kromě škol jej dnes může využívat i veřejnost. Vždy večer a o víkendech. 

Planetárium a 3D projekce

Shlédnout tu můžete nejrůznější dokumentární a výukové 2D a 3D přírodovědné filmy –⁠ od dinosaurů až po oceány. 

Návštěvníci se dostanou také do planetária s kupolí. Pokud sem zavítáte, uvidíte na plátně přímo nad svými hlavami hvězdnou oblohu a simulace nejrůznějšího dění, ke kterému ve vesmíru dochází. Připraveno je i několik pořadů. Například pořad Rosetta vypráví o prvním přistání sondy na povrchu komety. V planetáriu nezapomněli ani na děti a promítají tu také animované naučné filmy. Nechybí ani zajímavé povídání o orientaci na obloze, souhvězdích a pohybech planet.

Aktuální program 3D kina a promítání v planetáriu najdete mj. na facebookových stránkách centra a na webových stránkách ZŠ Nuselská.

Na terase je také dalekohled, který umožňuje sledování noční oblohy. Noční dobrodružství s venkovním pozorováním hvězd se pořádá přibližně dvakrát do měsíce.

Foto: ZŠ Nuselská