Šlakhamr Hamry nad Sázavou

V zalesněném údolí řeky Sázavy najdete nádherný starý mlýn, který skrývá expozice hamernictví, dřevařství a bydlení posledních majitelů.

Kontakt

Technické muzeum v Brně
Šlakhamry 222
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.566139, 15.878538Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Věděli jste, že hamr byla středověká mechanická kovárna na zpracování železné rudy? Součástí prohlídky je i provoz mlýnského kola, které se využívalo k činnosti hamerského kladiva. Kulturní památku má pod svými křídly Technické muzeum v Brně a rozhodně stojí za návštěvu.

Dozvíte se, jakým způsobem žili středověcí železáři, kde a jak získávali základní suroviny ke své práci – tedy dřevo, dřevěné uhlí a železo. Jaké tvořili výrobky a co jim při práci pomáhalo. Uvidíte chod vodního kola, bucharu i dalších zařízení a dozvíte se spoustu technických i historických zajímavostí a něco ze života posledních obyvatel hamru.

Brdíčkův mlýn, jak se stavení také přezdívá, je součástí Hamerského vycházkového okruhu. Celý Hamerský okruh měří 15 kilometrů, je značený turistickými značkami s písmenem H a kromě soch Michala Olšiaka potkáte i divokou přírodu Žďárských vrchů a řeky Sázavy. Trasa je přístupná po celý rok, takže stačí vyměnit kolo za běžky a vyrazit.

Foto: Martin Dolinský