Naučná stezka Jinošovské studánky

Malebná krajina bývalé Jindřichovské obory a 11 studánek k tomu. To zní jako skvělý výlet nejen v květnu, kdy tu probíhá každoroční pochod po jinošovských studánkách.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 15,5 km
Výlet vhodný pro: školáky

Tradiční putování nenáročným terénem

Celá trasa je dlouhá asi 15,5 km. Stezka vede krajinou bývalé Jindřichovské obory a lemuje ji mnoho půvabných studánek, o které se dlouhodobě starají místní obyvatelé. U každé navíc najdete místo k posezení, často i s dřevěným přístřeškem.

Vyrazte z Jinošova od obory směrem na Náměšť. Jako první vás přivítá Jinošovská studánka. Od ní se vydejte směrem k lesu Rakovec, kde na vás čeká Dolíhalova studánka. Jmenuje se podle rodiny, která ji v roce 1996 našla, upravila a stará se o ni dodnes. Další v pořadí je Hraběcí studánka. Ta získala svůj název podle rodiny Haugwitzů, která vlastnila jinošovský zámek až do roku 1945.

Od Hraběcí studánky se vydejte na sever k hájence Křemelík. Hned za ní je čtvrtá, Karlova studánka. Následuje Kalinova studánka, s názvem odvozeným od myslivecké rodiny, která v hájence tři generace sloužila. Dále pokračujte k pomníku J. Kaliny, u kterého se nachází Panská studánka.

Když půjdete ještě kousek dál po cyklotrase 5184, přijdete k hezky upravenému odpočinkovému místu, kterým je Hubertova studánka. Dál na severu se pak nachází studánka U Korbelu, dříve nazývaná V Pastýřce podle místního názvu lesa. Od ní se vydejte na západ ke studánce V Olších. Patří k nejhezčím na trase.

Následuje Holubí studánka a nakonec poslední zastávka – studánka V Hrdle. Ta získala svůj název podle vzhledu. Nakonec se po červené turistické značce vraťte zpět do Jinošova.

Foto: Jaroslav Svoboda