Cyklovýlet Pacovskem: Po stopách slavných osobností a malebnou krajinou

Pacov Michal_Petrů_1_copy

Vydejte se na krásný cyklovýlet po Pacovsku, kde se setkává Vysočina s jižními a středními Čechami. Tento kout naší země působí klidně a odlehle, což ocenil i významný filozof Bernard Bolzano, když se sem stáhl z Prahy, aby unikl nepřízni kvůli svým reformátorským názorům. Další známá osobnost, básník Antonín Sova, naopak na svůj rodný kraj nedal dopustit a vrátil se sem ve stáří. Trasa vede malebnými městečky a vesnicemi a nevynecháte ani lesní stezky na vrchu Strážiště.

Trasa přes Pacov, Těchobuz a Lukavec

Váš cyklovýlet začíná v Pacově, kde se vydáte směrem na Těchobuz, domov Bernarda Bolzana, po cyklotrase č. 321. Na cestě se můžete zastavit v památkové zóně Zhoř, kde stojí raně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie bez věže. Věž se zde nachází mimo hlavní stavbu, což je vzácný architektonický prvek.

Ze Zhoře se cesta vine údolím říčky Trnavy a stoupá směrem k Bolzanově studánce. Následuje lesní cesta, která vás dovede přímo do Těchobuze. Tady si můžete prohlédnout zámek, galerii a další místní památky. V okolí obce najdete i roubenou stodolu a špýchar, po jejichž návštěvě se vydáte asfaltovou cestou přes pole a lesy směrem do Mezilesí.

Výstup na Strážiště a cesta do Lukavce

Cesta do Mezilesí představuje náročnější výšlap, kdy postupně stoupáte okolo vrchu Strážiště. Mezileský kostel sv. Jakuba je krásnou dominantou, která působí jako někdejší strážní tvrz s výhledem do kraje. Trasa vás poté zavede přes Zelenou ves až do Lukavce, kde navštívíte zámecký park a muzeum Antonína Sovy, který v tomto kraji prožil mládí i stáří.

Po lesních cestách zpět do Pacova

Z Lukavce se vydáte na Vyklantice, ale u Dolské myslivny odbočíte na lesní asfaltku, která vás povede komplexem lesů Strážiště. Cestou minete kapli sv. Jana Křtitele se studánkou, kde se můžete občerstvit.

Blízko rozcestí se zelenou turistickou značkou najdete obslužní cestu, která vede až na vrchol Strážiště k vysílači. Odtud se pohodlně dostanete do Útěchovic, rodiště významného divadelního režiséra Jiřího Frejky. Po silnici a cyklotrase č. 1217 se pak vrátíte zpět do Pacova, kde jste výlet začínali.

Závěr v Pacově a Sovova stezka

Při návratu do Pacova si můžete prohlédnout Sovovo muzeum, které se nachází v zámeckých prostorách. Zde najdete nejen expozice o básníkovi Antonínu Sovovi, ale také o historii a zajímavostech celého Pacovska. Pokud jste po výletě unavení, nezapomeňte si projít Spálenou ulici a zakončit svůj výlet v Pacovském minipivovaru, kde vás čeká zasloužené osvěžení.

Cyklovýlet po Pacovsku spojuje historii, přírodní krásy a nezapomenutelné výhledy – ideální kombinace pro každého cyklonadšence!

Foto: Michal Petrů