Židovská čtvrť Telč

Z původního židovského osídlení v Telči se zachovala zástavba pěti domů. Oběti nacistické rasové persekuce připomínají keramické desky se jmény ve farním kostele sv. Jakuba.

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 10
58856 Telč
region Jihlava
49.184174, 15.452753Mapa
Období: léto, zima

První zmínka o Židech v Telči pochází z roku 1570. Tamní židovská obec se řadí k nejmenším na Moravě. Stoupající počet židovských rodin začal vadit místním lidem, kteří v 17. století podali stížnost vrchnosti. Majitel panství Vilém Slavata nařídil vystěhování všech Židů, kteří přišli do Telče po roce 1618. Zůstaly tam pak tři rodiny. Za poplatek se pak zákazy zmírňovaly. Na počátku 18. století musela každá rodina městu platit roční důchod za svůj pobyt. Přestěhováni byli na jihozápad centra do uličky u hradeb. Žilo tam 49 Židů a obývali čtyři domky. V roce 1910 v Telči žilo 120 osob, které se z vymezené části pro jejich obydlí rozptýlili mezi obyvatele křesťanského vyznání.

V židovské čtvrti se nacházela synagoga, kterou zasáhl požár, ale další byla opět vystavena. Významným obchodním podnikem židovských obyvatel byla továrna na výrobu sukna z počátku 19. století, která se stala jednou z největších továren na Moravě. Na kraji Telče se pak nachází židovský hřbitov.

Foto: archiv Vysočina Tourism

Nebyla nalezena žádna položka.