Židovský hřbitov Golčův Jeníkov

Nejstarší čitelné náhrobky na židovském hřbitově v Golčově Jeníkově pocházejí z 16. století, kromě hebrejských textů obsahují nápisy i v češtině a němčině, tři náhrobky mají podobu sarkofágů.

Kontakt

Město Golčův Jeníkov
nám. T.G.M. 110
58282 Golčův Jeníkov
region Havlíčkův Brod
49.816269, 15.467669Mapa
Období: léto, zima

Židovský hřbitov v Golčově Jeníkově patří k nejstarším v Čechách a byl zřejmě založen už ve 14. století. Nejstarší dochované náhrobky jsou zhotovené ze světlého kamene a mají nápisy orientovanými na východ. Mladší hroby pocházejí z 16. až 17. století. O dvě století později jsou už nápisy orientovány na západ. Nejstarší čitelný epitaf se nachází na náhrobku z počátku 18. století. Sděluje, že představený obce Abraham zemřel 20. září 1705. Desku zdobí Davidova hvězda s malým květinovým reliéfem uprostřed.

Vzácné náhrobky jsou barokní a zdobí je reliéfy, vyskytují se tam také mramorové a ty nejnovější z 20. století se už neliší od křesťanských hrobů. Texty se objevují v češtině, němčině i hebrejštině. Některé náhrobky mají podobu sarkofágů. Podle pověsti v nich leží středověcí rabíni.

Je zde pochován například rabín Aaron Kornfeld, významný židovský učenec, který ve městě založil talmudskou školu, na níž studovali i žáci z cizích zemí. Jednalo se o poslední školu svého druhu v Čechách, která byla po smrti rabína roku 1881 uzavřena.

V 90. letech vandal poničil sedm desítek náhrobků, a proto hřbitov zůstává uzavřen. Otevírá se jenom na požádání.

Foto: archiv Vysočina Tourism

Nebyla nalezena žádna položka.