Z Telče do Počátek kolem nejvyššího vrcholu Vysočiny

Nasedněte na kolo a vydejte se za zajímavostmi Kraje pod Javořicí. Projeďte pod nejvyšším vrcholem Vysočiny, energii načerpejte ve vysočinském Stonehenge a atmosféru první republiky nasajte v dobovém letohrádku.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 29 km
Časová náročnost: 2 h
Období: léto

Kraj pod Javořicí tvoří trojúhelník měst Telč, Třešť a Počátky. Vypravte se s námi z historické Telče do malebných lázeňských Počátek.

Vydáte se po cyklostezce č. 5126 z centra Telče, kolem rybníku Nadymák přes vesničku Vanov až do Řásné, kde se můžete občerstvit v kempu. Jakmile minete Velký Pařezitý rybník, čeká vás stoupání po cestě okolo Hraběcí chaty až k rozcestí U Hraničního buku, kde odbočíte vpravo na Greenway řemesel a vyznání.

Stezka vás povede vpravo, vy se ale místo toho svezete téměř bez námahy až do centra obce Kaliště. Tam se na greenway opět napojíte, abyste z ní vzápětí sjeli směrem k Bělohradskému rybníku a železničnímu přejezdu. Po cyklostezce č. 1114 překonáte Strážný kopec, odkud je za dobrého počasí vidět až do Kamenice nad Lipou. Nejdelší modřínová alej v Česku, zapsaná na seznam přírodních památek, vás zavede až na samý okraj Počátek.

Zajímavá zastávka vás čeká v Resortu Svaté Kateřiny. Leží uprostřed lesů a nabízí wellness, ájurvédu i kamenný kruh Druidů, který se podobá Stonehenge. Občerstvit se můžete v místní restauraci, kde šéfkuchař Adrian Peka vaří pokrmy z lokálních surovin, ochucuje je v resortu vypěstovanými bylinkami a připravuje domácí těstoviny.

Za sesednutí z kola rozhodně stojí také prvorepublikový Letohrádek sv. Vojtěch se stylovou restaurací a dobově oblečeným personálem. Tady ochutnáte recepty podle Magdaleny Dobromily Rettigové v moderním pojetí, ale i evropskou kuchyni.

Po prohlídce Počátek se můžete cestou zpět do Telče zastavit u zříceniny hradu Štamberk. Třeba přijdete na kloub pověstem o templářích, jejich pokladech skrytých ve skalách a tajných chodbách vedoucích až do Telče nebo na hrad Roštejn.

Foto: Kraj pod Javořicí