Prozkoumejte kraj kamene

Žula. Hornina typická pro tento region. Seznamte se s kamenem, který tu utvářel život i kulturu, a navštivte místo, odkud pochází obelisk dodnes umístěný na třetím nádvoří Pražského hradu.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 30 km
Časová náročnost: 2 h

Nasedněte v Telči na kolo a po stezce Greenway řemesel a vyznání si vyšlápněte na obec Vanůvek, dále na Doupě a vyjeďte až k hradu Roštejn, jehož prohlídka potěší i děti.

Od hradu pokračujte k Malému pařezitému rybníku, kde se napojte na cyklostezku č. 5021, projeďte obcí Řídelov, dále na Řásnou a ke zřícenině hradu Štamberk, který tu kdysi nechali postavit Šternberkové a obklopuje ho kamenné moře.

Přes Lhotku pokračujte cyklostezkou č. 5021 do Mrákotína – do muzea kamenictví. Dozvíte se, co všechno místní kameníci potřebovali ke své práci, kde a jak pracovali a co jejich zručné ruce vytesaly.

Zajímavostí je, že za první republiky dostali mrákotínští kameníci opravdu nevídanou zakázku – vyrobit monolit pro Pražský hrad. Ten dodnes zdobí třetí nádvoří Pražského hradu. V Mrákotíně se můžete občerstvit v restauraci Na kovárně.

Z domova žuly, Mrákotína, je to už jen kousek po stezce č. 1113 zpět do Telče, kde se při příjezdu do města napojíte na Naučnou stezku Lipky a vynoříte se u zámeckého skleníku.

Foto: Kraj pod Javořicí