Jarní výlet na Mařenku

Cílem tohoto výletu je místo, kde na jaře rozkvétají tisíce bledulí jarních. Cestou vás čeká také zajímavá zastávka na nejvyšším vrcholu Třebíčska s rozhlednou Mařenka.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 3,4 km
Časová náročnost: 1 h

Za výhledy a bledulemi

Cílem výletu je místo, kde na jaře rozkvétají tisíce bledulí jarních. Pokud přijedete autem, zaparkujte na návsi v Lesné. Poté se vydejte polní cestou k rozhledně Mařenka. U lesa narazíte na modrou turistickou značku, která vás přivede na nejvyšší vrchol Třebíčska. V roce 2012 zde byla zpřístupněna nová, asi 30 metrů vysoká vyhlídková věž se stejným názvem – Mařenka. Své jméno získala po dívce Marianě (Mařence), kterou loupežníci v r. 1689 zabili nedaleko od smírčího kamene s křížem. 

Od Mařenky pokračujte po cyklotrase č. 5216 k Přírodní rezervaci Blatná hráz. Kromě olšin lemujících břehy meandrujícího potoka pokrývá území monokultura smrku ztepilého. Na jaře vás v rezervaci nadchnou květy bledule jarní, sasanky hajní, krabilice chlupaté, prvosenky vyšší a kozlíku dvoudomého. Během léta tu můžete pozorovat kapradí s řeřišnicí hořkou a pryskyřníkem plazivým. Na mokřejších místech roste ostřice, mokrýš střídavolistý a devětsil bílý.

Foto: Tomáš Máca, Petr Hejda