Po stopách obávaného loupežníka

Projděte se stezkou v Nových Syrovicích u Moravských Budějovic. Půjdete po cestě, kde v době napoleonských válek kráčel i neslavně proslulý Jan Jiří Grasel. Na pomezí jižních Čech, Moravy a Rakouska kradl, loupil a zabíjel.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 10 km
Časová náročnost: 2,5 h
Nové Syrovice – rodiště prvního „grázla“

Kdybychom pátrali po nejslavnějším rodákovi z Nových Syrovic, stal by se jistojistě vítězem obávaný loupežník Jan Jiří Grasel. Zanechal po sobě odkaz ve formě označení „grázl“ a několik stezek, které mapují místa, kde pobýval a loupil se svojí bandou.

Jan se narodil v Nových Syrovicích v domku u rybníka. Rodné stavení tu už sice nestojí, ale v jeho místě začíná jedna z Graselových stezek. Je označená bílým G ve žlutém poli a zavede vás do místních lesů a k netradiční stavbě.

Novosyrovická stezka vede po klidné silnici směrem na Dešov k přírodním rezervacím Habrová seč a U Lusthausu. Projdete přitom kolem tria tajuplných staveb v lese – Lusthaus, Špice a Sibyla. O nich se tu vypráví zajímavá pověst. Jeden z majitelů zdejšího panství byl prý velice pobožný a chtěl stůj co stůj v místních lesích postavit kostel. Vyšší církevní úřady mu to však nepovolily, a tak svého dosáhl malou lstí. Kostel postavil rozděleně ve třech samostatných stavbách – Špice znázorňuje kostelní věž, Lusthaus chrámovou loď a Sibyla sakristii.

Od staveb vede stezka převážně po hraně lesa a nabízí krásné výhledy do kraje. Lesy kolem Syrovic jsou listnaté, zejména bukové. Hlavně na podzim je procházka po stezce obzvlášť příjemná. Terén je navíc dobře přístupný, takže můžete na výlet vyrazit i s kočárkem nebo se psem.

Při návratu do Syrovic uvidíte rozsáhlý novorenesanční zámek, ve kterém dnes sídlí ústav sociální péče, a odpočinout si můžete třeba v Penzionu Grasel Nové Syrovice. Kromě restaurace nabízí i wellness, takže si můžete po procházce dopřát relax ve formě masáže, vířivky, infrasauny nebo vyhřívaného bazénu se slanou vodou.

Foto: Destinace Třebíčsko