Užijte si 15kilometrovou procházku zakončenou na koupališti v malebném údolí řeky Jihlavy. Uvidíte mnoho přírodních krás včetně vzácných rostlin chráněných zákonem.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 14,8 km
Časová náročnost: 4,5 h

Pohoda v přírodě a u vody

Do Bransouz se vydejte z Číchova, kam dojedete vlakem přímo z Třebíče. Jděte doleva pod železničním mostem a po silnici do kopce směrem na Jalovec.

Přírodní památka Jalovec má rozlohu 5,08 ha a od roku 1990 je chráněná. Roste tady totiž kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý český. Jeho modrofialové květy tu můžete obdivovat od poloviny srpna do poloviny října. Kromě něj uvidíte také mnoho jalovců, po kterých se oblast jmenuje, hořec brvitý nebo třeba prvosenku jarní.

Dále pokračujte kolem zříceniny hradu Střeliště, kterou tvoří už jen zbytky příkopů a valů, až dojdete do Radonína, kde se nachází přírodní památka Na Kopaninách. Mezi už zmíněným hořečkem tu kvete vřes, hruštička prostřední, kociánek dvoudomý nebo vemeník dvoulistý.

Projděte kolem malého rybníka do Černých lesů. Minete studánku U svaté trojice, výklenkovou kapli sv. Trojice a rekreační středisko Černé lesy, až dojdete do Bransouz.

Ve vesnici v údolí při pravém břehu řeky Jihlavy se můžete osvěžit na místním koupališti. Součástí areálu jsou tenisové kurty i dětské hřiště. V provozu je koupaliště od května až do září a nevybírají na něm žádné vstupné. Až si odpočinete, nasedněte na vlak, který vás z Bransouz zaveze zpět do Třebíče.

Foto: Simona Kratochvílová