S Panem Tau Třeští

Užijte si fajn den v Třešti a nechte se provázet panem Tau, slavnou pohádkovou postavou, jehož představitel – herec Otto Šimánek se v Třešti narodil.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 1 km
Časová náročnost: 0,5 h

Rodáka Ottu Šimánka připomíná i čtyřmetrová socha u autobusového nádraží nedaleko náměstí v městské památkové zóně. Stojí tu už od roku 2011, vyřezal ji Daniel Stejskal z Jihlavy a umístili ji sem místní betlémáři jako poctu slavného rodákovi.

Když už v Třešti v létě budete, zavítejte na Bylinkovou stezku Být vodou, která vznikla v roce 2022. U Třešťského potoka najdete klidovou zónu s posezením mezi valy a voňavými bylinkami. Děti si mohou vyzkoušet prvky přirozeně rozvíjející motoriku, představivost a vztah k přírodě. Potrubním telefonem se domluví, že se potkají u skluzavky, vyzkouší si vylézt na val nebo prozkoumají, jestli ve vrbovém teepee nebydlí nějaký skřítek. Ti, co vyrostli z dětských her, ocení molo a terásky k setkání a posezení.

Jednou z místních atrakcí je také obří kovaná pohlednice, kterou vyrobili v místní Kovárně Na vyhlídce a objevíte ji, pokud vystoupáte po trase Křížové cesty nad město. Pak už jen vyjdete schůdky k pohlednici, vsunete hlavu do buřinky a rázem se stanete součástí Pozdravu z Třeště s levitující buřinkou a deštníkem. Pokud telefon správně natočíte, pozadí pozdravu vám pěkně vytvoří věže zámku a kostela sv. Martina.

Pohádkový den v Třešti potěší děti i dospělé, kteří si odvezou celou řadu zážitků a pěkných fotek. Přijeďte se a přesvědčte se sami.

Foto: Kraj pod Javořicí