Procházkou k ledopádům Řídelov a Lhotka

Především v zimě je skvělé, když máte cíl procházky. Nedaleko Telče se můžete vydat na bezmála sedmikilometrovou procházku a v Řídelově a Lhotce obdivovat originální ledopády.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 7 km
Časová náročnost: 2 h
Období: Zima

Po silnici jen čtyři kilometry jsou vzdálené ledopády u Řídelova a Lhotky nedaleko Telče. Pěšky se můžete vydat krásnou procházkou kolem Velkého pařezitého rybníku, lomu Řásná a pod zříceninou Štamberk přes tamější kamenné moře a dojít od Řídelovského ledopádu k ledopádu u tábořiště Lhotka.

Řídelovský ledopád má na svědomí Jiří Bláha. Využívá vodu ze studny na poli nedaleko kulturního domu a tvoří přibližně tři a půl metru vysoký a několik metrů široký ledový monument ze šípkového keře. Pokochat se pohledem na něj může každý, najdete ho za místním kulturním domem. A když bude počasí přát a nasněží, vezměte s sebou sáňky nebo boby, nedaleko ledopádu je totiž kopeček na bobování.

Už několik let vzniká většinou až čtyřmetrový ledový útvar také nad Lhotkou na veřejném tábořišti. Jeho tvůrcem je Alois Procházka, který využívá vodu z místní táborové umývárny a každoročně na křovině u přístřešku, který v létě slouží jako umývárna, vytváří originální ledovou scenérii. Přes tábořiště vede i běžkařská trasa, takže lyžaři si tu mohou odpočinout a obdivovat vzniklou krásu.

Foto: Kraj pod Javořicí