Vykoupejte se ve Velkopařezitém rybníku

Nasedněte v Telči na kolo, vykoupejte se ve Velkopařezitém rybníku, zastavte se u zříceniny hradu Štamberk a vraťte se zpět do Telče, města UNESCO. 

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 22 km
Časová náročnost: 1,5 h

Velký Pařezitý rybník se rozkládá nedaleko Řásné, sbírá čistou vodu z okolních kopců, a proto dodnes slouží jako záložní zdroj pitné vody pro Telč. Užijte si čistou vodu ke koupání. To je totiž povolené.

Rybník je součástí chráněné krajinné oblasti a najdete ho zhruba 1,5 km severozápadně od obce Řásná. Pláže jsou tady travnaté nebo písčité a vstup do vody pozvolný, což ocení rodiny s malými dětmi.

Zajímavostí je, že ho založil Zachariáš z Hradce v roce 1565 jako zdroj pitné vody pro nedalekou Telč. V době jeho založení se na dně zachovaly pařezy stromů původního lesa, odtud vznikl jeho název.

Kolem rybníka vede Březinova cesta a část Naučné stezky Velký Pařezitý rybník. Od rybníka směrem ke Campu Velkopařezitý se můžete občerstvit v Aifelově boudě nebo přímo v kempu v Kiosku U Pařízku. Nahlédnout můžete i do nedalekého Arboreta Javořice s ukázkami různých druhů dřevin. Vybavené je lavičkami a herními prvky.

Cestou zpět do Telče se zastavte u zříceniny hradu Štamberk, se kterým jsou spjaté lidové pověsti o templářích, jejich pokladech skrytých ve skalách a tajných chodbách. Ty údajně vedly až do Telče nebo na hrad Roštejn. V okolí zříceniny se nachází přírodní rezervace s původními bukovými porosty a balvanitým svahem přecházejícím v kamenné moře.

Kudy pojedete: Z Telče se vydejte po cyklotrase č. 5126, která vás dovede až k Velkopařezitému rybníku, konkrétně k rozcestí Velký pařezitý rybník –hájovna. Tady odbočíte doleva na stezku Greenway řemesel a vyznání a na rozcestí U Javořického potoka se dáte po Naučné stezce Velký pařezitý rybník, ze které se napojíte na modrou turistickou značku dále ke zřícenině hradu Štamberk. Po návštěvě zříceniny se vydáte po cyklotrase č. 5124 a přes Lhotku, Částkovice a Hostětice (dále cyklotrasa č. 1113) se dostanete zpět do Telče.

Foto: Kraj pod Javořicí