Na kole na zámeček Aleje

Kraj pod Javořicí nabízí celou řadu cyklovýletů se zajímavými místy k poznávání. Jedním z nich je i tento z Telče, přes Ořechov, na zámeček Aleje a přes Stonařov zpět do Telče. Zavzpomínejte na historii a užijte si čistou přírodu Vysočiny.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 47 km
Časová náročnost: 3,5 h

Z Telče se vydejte po cyklotrase č. 5091 na Mysliboř a Sedlejov, kde odbočte a vraťte se po cyklotrase č. 5123 do Ořechova. Právě poblíž této obce seskočili v březnu 1942 parašutisté skupiny s krycím názvem Out Distance. Za druhé světové války se podíleli na přípravách atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Významné události naší historie připomíná pomník parašutistovi Adolfovi Opálkovi.

Z Ořechova pokračujte na Pavlov a napojte se na cyklotrasu č. 5216, po které dojedete do Dlouhé Brtnice a odtud už na Lovecký zámeček Aleje, který stojí uprostřed lesů mezi Stonařovem a Kněžicemi.

Klasicistní stavba byla vystavěna v letech 1815–17 a patřila brtnickému rodu Collaltů. Zajímavostí je, že od zámečku se rozbíhá sedm alejí, které daly místu jeho název. Dnes je památka veřejnosti nepřístupná, slouží jen k příležitostným kulturním akcím.

Od zámečku vás dále povede cyklotrasa č. 5200 do Stonařova, kde mají Muzeum meteoritů. Ty na Stonařovsko dopadly v roce 1808.

Cyklotrasa č. 5200 pokračuje k rozcestí Pouště, kde se dáte na jih a po projetím lesem se napojíte na silnici vedoucí na Panenskou Rozsíčku (cyklostezka č. 5091) a po stejné trase dále na Sedlejov, abyste po cestě míjeli rašelinné jezírko Rosička, a zpět do Telče.

Užijte si podzim na kole v Kraji pod Javořicí a objevte přírodní i historické zajímavosti, které nabízí.

Foto: Kraj pod Javořicí