Mohelenská hadcová step

Projděte se Mohelenskou hadcovou stepí. Národní přírodní rezervace dostala jméno podle hadce – zvláštní horniny, která tvoří podloží této lokality. V létě může být teplota hadcových skal klidně o 20 stupňů vyšší, než jaká je v okolí.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 6 km
Časová náročnost: 2 h
Výlet vhodný pro: školáky

Naučnou stezkou až k Čertovu ocasu

Na dohled od místa, kde vzniklo přes 500 miliard kWh elektrické energie, leží národní přírodní rezervace. Mohelenská hadcová step se totiž rozkládá na sto hektarech nedaleko jaderné elektrárny Dukovany. Na oblast stepi se vztahuje ochrana už od třicátých let, protože je unikátní jak svojí flórou, tak i faunou. Dnes se jí připisují zásluhy za přibližně 60 nových druhů rostlin a živočichů. Lidé tu žili už ve starší době kamenné, což dokládají také nálezy pazourkových nástrojů.

Naučná stezka Mohelenská hadcová step začíná i končí na parkovišti jihozápadně od obce Mohelno a zavede vás na ta nejzajímavější místa. Mimo ni je vstup zakázaný. Na začátku trasy uvidíte mohylu z doby železné a boží muka. Projdete se stepí i údolím řeky Jihlavy. Když se vydáte dolů k řece a napojíte na červenou turistickou značku, dojdete až na hráz vodní nádrže Mohelno. Abyste tu mohli z 38metrové výšky nade dnem pozorovat vodní hladinu, museli sem kdysi navézt 89 400 m³ betonu.

Až si vše prohlédnete, vraťte se po stejné cestě a pokračujte kolem řeky k Mohelenskému mlýnu. Uvnitř něj můžete navštívit Galerii Čertův ocas a prohlédnout si zajímavou expozici. Za mlýnem začne cesta opět stoupat na step, až spatříte meandr řeky se skalnatým poloostrovem na řece Jihlavě, kterému tu říkají Čertův ocas. Nakonec zajděte ještě na vyhlídku, ze které uvidíte mimo jiné i chladicí věže Dukovan.

Foto: Ivana Hamáčková, David Falat, Petra Vince