Navštivte sídlo hrabat a baronů v Budišově. Prohlédnete si pozoruhodnou sbírku vycpaných zvířat, projdete se zámeckým parkem, uvidíte větrný mlýn a kostelní věž s impozantní otočnou korouhví, která je dokonce největší v ČR.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 4 km
Časová náročnost: 1 h
Výlet vhodný pro: školáky

Vlakem na zámek

Lokálka vás sveze na trati ze Studence do Velkého Meziříčí. Vystupte v Budišově a od nádraží se vydejte po silnici k místnímu zámku.

Barokní zámek Budišov stojí na místě původní vodní tvrze z 13. století a jeho interiér je vskutku mimořádný. Kromě klasické zámecké expozice tu totiž najdete také bohatě zásobený zoologický depozitář. Zahrnuje celé kolekce vycpanin a preparovaných zvířat (ptáků, savců, ryb i obojživelníků), který navíc doplňují trofeje z loveckých výprav do Afriky, Asie a Kanady.

K zámku přiléhá park se sochami a čtyřmi rybníky, zčásti upravený ve francouzském stylu. Dětem se tu určitě bude líbit socha sfingy. Až se dostatečně vynadíváte, vydejte se z parku cestou na kopec nad Budišov, kde stojí zřícenina větrného mlýna.

Větrný mlýn je sice na soukromém pozemku, ale ochotní majitelé vás jistě pustí dovnitř. Od mlýna pokračujte polní cestou na vyhlídkové místo. Z něj můžete obdivovat dominantu Budičova, kostelní věž při kostele sv. Gottharda a Panny Marie. Zdaleka viditelná korouhev kostela má 4,2 metru na výšku, 2,5 metru na šířku a váží 440 kg. Je tak největší otočnou korouhví v České republice.

Foto: Lenka Růžičková, Roman Šulc