Barokní perla Vysočiny

Spojte turistický výlet s gastrozážitkem a poznáváním historie. Trasa dlouhá 6 km (v jednom směru) vás překvapí památkami i farmářskými dobrotami. Absolvovat ji můžete také na kole.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 6 km
Časová náročnost: 1,75 h

Výlet, kde se snoubí historie s gastrozážitky

Trasa začíná v Jaroměřicích nad Rokytnou u jednoho z nejkrásnějších barokních kostelů nejen na Vysočině, ale v celé republice. Chrám sv. Markéty je právem přezdívaný barokní perlou Vysočiny. Patří k zámku, který nechal přestavět Jan Adam Questenberg po návratu z kavalírské cesty po Evropě. Barokní výzdobu kostela doplňuje moderní liturgické vybavení od akademického sochaře Otmara Olivy. Zúčastnit se tu můžete komentované prohlídky interiéru, kterou završuje hra na varhany. Ta ještě umocní celkový dojem z monumentálních prostor. Kromě prohlídky interiéru stojí za to si vyšlápnout schody v jižní věži, a získat tak parádní výhled na celý areál. V hlavní turistické sezoně nezapomeňte prozkoumat také zámek samotný. 

TIP: V Jaroměřicích se určitě zastavte na oběd v oblíbené restauraci Hotelu Opera, která nabízí pestré menu. 

Z Jaroměřic se vydejte po silnici, po které vede cyklostezka č. 481 do vesnice/místní části Boňov, která byla v roce 1995 prohlášena památkovou zónou. Malebnou náves obklopují štítově orientované uzavřené statky s branou (např. č. p. 4, 5, 6, 7) a přízemní, delší stranou do ulice řazené domy se zdobenými vjezdovými branami (č. p. 9, 10, 35, 36, 37). Za vesnicí navštivte také jabloňovou alej s názvem ALEJ XX. STOLETÍ. Ke každému ze stromů je tu připojen příběh spojený s osudy rodin v Boňově. 

Pokud vám po prohlídce Boňova vyhládlo, vydejte se na Kozí farmu do Ratibořic. Celoročně v sobotu si můžete prohlédnout stáje a celou farmu, k občerstvení vás zláká kavárna. Pokud sem zavítáte jakýkoliv jiný den, nepřijdete zkrátka. U vrat totiž stojí volně dostupný automat s různými výrobky z BIO kozího mléka. Kromě toho najdete ratibořický bílomodrý pruhovaný stánek na různých trzích a jarmarcích nejen na Vysočině. 

Foto: Ivo Svoboda, Travel with us, Vladimír Kunc, Kozí farma Ratibořice