Krásy Náměšťska

Toulejte se oborou plnou krásných zákoutí, prohlédněte si nejmenší hřbitov v České republice a ochutnejte regionální dobroty v restauraci, kterou Lukáš Hejlík zařadil do své Gastromapy.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 6,2 km
Časová náročnost: 1,75 h

Příroda, dobré jídlo a hřbitovní rarita

Putování začněte u Jinošovské obory, jinak zvané Schönwald. Projdete se po cestičkách mezi staletými duby, modříny a lípami. Kromě přírodních krás tu na vás čekají také tři altány. Jeden zasvětili Silvanovi, bohu lesa, druhý Dianě, bohyni lovu, a třetí, který měl sloužit jako hudební pavilon, Apollónovi. Od altánu na kopci máte navíc krásný výhled na zámek Schönwald. Ten je sice nepřístupný, ale obora je otevřená každý den od 9 do 17 hodin a je volně přístupná i pro pejsky na vodítku.

Z obory se vydejte do vyhlášené restaurace U Kryštofů. Vaří tu z lokálních surovin a menu mění několikrát do roka. Ochutnat můžete jak českou, tak i mezinárodní kuchyni. Až se nasytíte, pokračujte do Hlubokého. Pokud půjdete pěšky, držte se naučné stezky Jinošovské studánky a u výklenkové kaple se vydejte po silnici k bývalému Svatojakubskému dvoru. Dnes tu stojí pivovar, jehož součástí je i stylová restaurace a penzion.

Nedaleko pivovaru najdete také nejmenší hřbitov v ČR. První písemná zmínka o hřbitůvku pochází už z roku 1885 a na ploše 102 m2 tu uvidíte celkem 7 hrobů.

Foto: Pavel Rybníček, ukrystofu.cz