Koho baví aviatika, ten nesmí vynechat výlet za poklady letecké techniky. Nedaleko Náměště nad Oslavou se nacházejí muzea, ve kterých si můžete prohlédnout letadla, vrtulníky, trenažery i řezy leteckými motory.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 27 km
Časová náročnost: 2 h

Na kole za historií letectví

Pěšky to bude chtít trochu svižnější tempo, na kole nemusíte chvátat. Přibližně 30kilometrový okruh začněte v Náměšti nad Oslavou. Vydejte se po cyklostezce č. 5108, 5106 směrem do Vícenic, pak po cyklostezce č. 5106 směrem k Okarci a na křižovatce odbočte na cyklostezku č. 5108 do Hartvíkovic.

Nedaleko obce Hartvíkovice si prohlédnete zříceninu hradu Kokštejn a Wilsonovu skálu. Pokud rádi fotíte, zastavte se na výběžku u velkého dřevěného srdce, kde je výhled na Dalešickou přehradu obzvlášť podmanivý. Zajet můžete také do Autocampu Wilsonka, který mají v oblibě především příznivci vodních sportů, koupání a rybaření. A kdybyste se chtěli po trase trochu popovézt, nastupte na loď Horácko. Plaví se po celý rok a převáží i kola.

Z Hartvíkovic pokračujte do Třesova po cyklostezce č. 5207 a z Třesova do Kozlan. Z břehu Dalešické přehrady uvidíte ostrov se zříceninou hradu Kozlov. Vraťte se zpět na silnici směrem do Koněšína a odbočte doprava do Leteckého muzea Koněšín. Na bývalé vojenské radarové základně si prohlédnete celou sbírku zrušeného muzea v Olomouci. Čítá více než 20 letounů a mnoho dalších sbírkových předmětů.

Zpět do Náměště se vraťte přes Studenec a Okarec, kde najedete na cyklostezku č. 5108, 5106. Ve Studenci se zastavte ještě v novém technickém muzeu. Ukrývá tanky, vojenská vozidla, vesmírné sondy i letecké trenažéry včetně jednoho, na kterém se učil sám Vladimír Remek. V hale bývalé pily uvidíte také takové rarity, jako jsou slaměné boty, které si Němci pletli v Rusku, kolo z tanku Panther, který nedaleko zanechala ustupující německá armáda v roce 1945, nebo bitevní vrtulník Mi-24D v záchranné sanitní verzi. Ten tu zabírá místo doslova od podlahy až ke stropu.

Když vám zbyde čas, prohlédněte si po návratu v Náměšti ještě půvabný renesanční zámek nebo barokní kamenný most, který je dokonce jedním z nejstarších na Moravě.

Foto: www.kr-vysocina.cz, Zdeněk Svobodník, Jakub Mertl