Výlet za hospodařením na venkově

Pro milovníky lehké turistiky a historie jsme připravili půvabný, ani ne půldenní výlet do Rolnického muzea ve vesničce Příložany. Poutavý výklad a bohatá sbírka zemědělských předmětů jistě osloví nejen dospělé, ale i děti.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 7 km
Časová náročnost: 2 h

Zpět v čase na statek před rokem 1950

Do místní části Příložany se z Jaroměřic vydejte po silnici č. 401, která spojuje Jaroměřice nad Rokytnou a Vladislav. Po asi jednom kilometru (naproti Troubskému rybníku) odbočte doprava na polní cestu, kterou se do Příložan dostanete. 

Přímo na návsi naproti rybníčku se nachází cíl vaší cesty – Rolnické muzeum.  Během návštěvy se seznámíte s hospodařením na venkově přibližně do roku 1950. Na velkém dvoře a v přilehlých hospodářských staveních si prohlédnete na 1000 různých exponátů – od zemědělských strojů přes různé druhy zemědělského náčiní až po koňské kočáry. Dozvíte se tu, jak se dříve vyráběl tvaroh, máslo nebo povidla. Zjistíte také, jak se pralo prádlo nebo s jakými hračkami si hrály sedlákovy děti.  

Mezi nejcennější předměty patří třídička hrachu, prosekávač řepy, cepovky, strojek na setí jetele nebo různé druhy praček. 

Prohlídka, jejíž součástí je poutavé vyprávění, je možná po telefonické domluvě na tel.: 605 409 931. Zpět do Jaroměřic nad Rokytnou se pak vydejte zpět po silnici č. 152. 

Foto: MKS Jaroměřice nad Rokytnou, Jitka Mattyašovská, archiv Vysočina Tourism