Místa, odkud pocházeli hrdinové 2. světové války

Seznamte se se slavnými, ale i méně známými hrdiny druhé světové války, kteří pocházeli z okolí Jaroměřic nad Rokytnou. Vyrazit můžete pěšky, nebo na kole.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 32 km
Časová náročnost: 2 h

Do rodiště Jana Kubiše

Do Boňova se vydejte po silnici II. třídy č. 401 spojující Jaroměřice nad Rokytnou a Vladislav. Na horizontu si můžete udělat krátkou přestávku a posedět na turistické odpočívce. Boňov je jednou z místních částí města Jaroměřice nad Rokytnou. Věděli jste, že v roce 1995 byl prohlášen za vesnickou památkovou zónu? A to díky zachovalému půdorysu a architektonické hodnotě návesních stavení. Ve vesnici se dokonce natáčely díly seriálu Četnické humoresky. Z Boňova pocházeli i tři hrdinové druhé světové války – František Pelán, František Durda a Michal Kratochvíl, kteří pomohli parašutistům z československé skupiny Spelter. Všichni tři obvinění byli v Praze popraveni. Vzpomínku na ně připomínají pamětní desky na jejich domovech. V Boňově zajděte také do jabloňové aleje s názvem ALEJ XX. STOLETÍ připomínající pohnuté osudy místních. 

Z Boňova pokračujte po cyklotrase č. 481 do Dolních Vilémovic. Jedná se o rodiště Jana Kubiše, hrdiny protinacistického odboje, který v rámci operace Anthropoid úspěšně provedl útok na Reinharda Heydricha. Jeho rodný dům je dnes přístupný a najdete v něm spoustu zajímavostí z jeho života. 

Z Vilémovic směřujte po zelené turistické značce do Valeče. K obědu nebo k odpočinku tu láká místní zámecký hotelový komplex, můžete si projít také jeho zahrady. Z Valče vás cesta zavede do Odunce, kde se napojíte na cyklotrasu č. 401. Za Zárubicemi odbočte vlevo do lesa na lesní cestu k hájence Ostrý. Ta vás zavede k pomníku Jaroslava Kotáska, poručíka zastřeleného v roce 1944 v boji s Němci. Lesem pak přijedete k silnici vedoucí zpět do Boňova a Jaroměřic nad Rokytnou. 

Foto: Vladimír Kunc, Ivo Svoboda