Příroda Třebíčska

Vydejte se prozkoumat krásnou přírodu v okolí Třebíče. Pokochejte se Radostínskými sady, projděte přírodními památkami Ptáčovský kopeček či Kobylinec a cestou zpět poznejte zblízka část přírodního parku Třebíčsko. Celý okruh budete mít v nohách asi za 5 hodin.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 17 km
Časová náročnost: 5 h

Okolí Třebíče, to je ráj pro milovníky přírody

Svou procházku krajinou Vysočiny odstartujte přímo v Třebíči. Než se však vydáte ven z města, nezapomeňte prozkoumat třebíčské památky zapsané na seznam UNESCO. Mezi ty nejvýznamnější patří bazilika sv. Prokopa a unikátní židovská čtvrť se hřbitovem. V Třebíči najdete mnoho dalších turisticky zajímavých míst, dnes vás ale zláká okolní čistá příroda. Z centra města je to jen kousek do Radostínských sadů a dále do městského parku Lísčí.

Cestou sem potkáte několik vyhlídek a po krátkém úseku kolem silnice si už budete moci užívat krásu třebíčské krajiny v Ptáčovském žlebu. Poté budete pokračovat kolem vodní nádrže Lubí přes přírodní památku Ptáčovské rybníky až do Ptáčova. Zde vás může zaujmout socha sv. Václava z roku 1929 a kaple sv. Cyrila a Metoděje.

Vaše další kroky povedou kolem nejstaršího chráněného území Třebíčska. Tím je Ptáčovský kopeček, který byl vyhlášen přírodní památkou v roce 1948. Na jeho území se vyskytuje silně ohrožený koniklec velkokvětý.

Další přírodní památkou s výskytem koniklece po cestě je Kobylinec. Odtud je to už jen kousek do Trnavy ležící na soutoku potoků Březinka a Klapůvka. Místní kostel sv. Petra a Pavla byl vybudován ve 2. pol. 17. století.

Z Trnavy se budete vracet skrz přírodní park Třebíčsko a kolem vodní nádrže Lubí zpět do Třebíče. Cestou budete moci pozorovat různé vodní ptáky a budete-li mít štěstí, možná zahlédnete i bobra, který se v oblasti vyskytuje. 

V Třebíči pak projdete částí Nové Dvory a procházku zakončíte výhledem z parku Hrádek, který nabízí pohled na město a jeho židovskou část.

Foto: Jakub Mertl