Objevte zázraky techniky

Máte doma malého technika nebo se sami zajímáte o technické zajímavosti? Pak si udělejte výlet do Telče a jejího okolí.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Republiky 294/24
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 24 km
Časová náročnost: 7 h

Čeká na vás návštěva Muzea techniky, expozice železniční dopravy, expozice místní dráhy v Hodicích a Muzeum radiotechniky v nedaleké Třešti.

Nevšední podívanou můžete zažít v prostorách bývalé parní pily v Telči, kde sídlí Muzeum techniky. Uvidíte historické automobily, motocykly, bicykly, stabilní motory, kočárky, hračky, kamna, rádia, elektrospotřebiče a věci denní potřeby našich babiček. Součástí expozice je také ukázka staré zubařské ordinace, selské místnosti nebo dobové dílny automechanika.

Na druhé straně města se zastavte v objektu železničního depa. Tady zvou na unikátní expozici mapující historii železniční dopravy v Česku i v Rakousku. Objevíte tu unikátní vozy, infopanely o historii a současnosti železniční tratě s dobovými fotografiemi a technickými výkresy.

Po cestě z Telče do Třeště nevynechejte návštěvu Hodic – na tamějším nádraží se porozhlédněte po expozici místní dráhy. Celou řadu exponátů od těch drobných, až po velké železniční přejezdové kříže shromáždil na dvorku u nádražního domku železničář tělem i duší Jiří Holoubek. A pokud budete mít štěstí a Jirku Holoubka zastihnete v jeho železničním království, můžete se těšit na opravdu zajímavé vyprávění o každém exponátu, s řadou historek ze života na železnici.

Putování po technických památkách můžete zakončit v Třešti v Muzeu Tesla, které sídlí v prostorách bývalé zemědělské sýpky hned vedle třešťského nádraží. K vidění tu jsou například různé typy vysavačů, ústředna obecního rozhlasu, střihací stůl z filmového studia a mnoho dalších zajímavostí. Můžete si dokonce sednout před zapnutou kameru a zkusit si, jaké to bylo v roli televizního hlasatele. Času tady můžete strávit, kolik chcete, na vyžádání vám zapůjčí tablet s elektronickým průvodcem, který je k dispozici i na webu muzea.

Foto: Kraj pod Javořicí