Vydejte se do pohádky Jak se budí princezny

Zavítejte do míst, kde se natáčela pohádka z roku 1978 Jak se budí princezny. Zahrál si v ní nejen telčský zámek, ale i zámecký park, nedaleký hrad Roštejn nebo rybník Šilhan.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 11 km
Časová náročnost: 3 h
Výlet vhodný pro: školáky

Zaznamenejte si do výletního itineráře pohádková místa a vyrazte se podívat, kde princové závodili na koních nebo kde celý královský dvůr upadl společně s Růženkou do hlubokého spánku.

Celoročně můžete navštívit Zámek Telč. Po náročné přes tři roky trvající rekonstrukci se v létě 2023 znovu otevřel návštěvníkům.

Zámek byl domovem princezny Růženky. V pohádce uvidíte divadelní sál, nádvoří, arkády nebo balkón, odkud královští rodiče ukazovali narozenou dceru.

Dalším místem, kde se točila pohádka Jak se budí princezny, je hrad Roštejn v lesích mezi Telčí a Třeští. Moderní expozice jsou upravené tak, aby zaujaly i malé děti.

Roštejn byl královským sídlem princezniných nápadníků v Půlnočním království. Právě sem přijel zahradník Jakub žádat o pomoc prince Jaroslava, když Růžové království usnulo. Ze své komnaty na Roštejně pak princ utíká, aby Růženku zachránil.

V pohádce si zahrál také rybník Šilhan u Řídelova. U něj závodili na koních princové Jiří a Jaroslav, který se vyhnul chlapci na cestě a skončil v rybníku i se svým koněm.

Foto: Kraj pod Javořicí