Třebíčská VVV

Spojte příjemnou procházku s poznáváním města Třebíče. Poskládali jsme pro vás trasu plnou zajímavých expozic i vyhlídkových míst. Líbit se bude také malým nezbedům.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 3 km
Časová náročnost: 1 h
Výlet vhodný pro: předškolní děti

Třebíč z výšky

Vychutnejte si město Třebíč z výšky. Vybrali jsme pro vás zajímavá zastavení, která budou bavit nejen rodiče, ale i školkové děti.

Trasu začněte u kostela sv. Martina v Třebíči. Městská věž při kostele byla původně součástí městského opevňovacího systému. Chlubit se může největším ciferníkem ve střední Evropě. Má úctyhodných 5,5 m. Z ochozu věže se pokochejte výhledem na celé město, uvidíte i další dvě památky, kam zanedlouho zamíříte – větrný mlýn a vodojem.

Hasskovou ulicí přejděte na Karlovo náměstí a po červené turistické značce se vydejte na Polanku. Strání vystoupejte k železničnímu přejezdu a uvidíte větrný mlýn. Pokud se sem vydáte první neděli v měsíci ve 14 hodin, můžete se těšit na točení větrného kola. Větrný mlýn z roku 1836 se používal na mletí smrkové a borové kůry na tzv. tříslo. Uvnitř lze navštívit 4 expozice: Řemeslo koželužství, Jak se žilo ve mlýně, Poručíme vodě, větru nebo Tříslo, tříslo, tříslo. 

Od mlýna směřujte ulicí Bartuškova až pod železniční most. Ten přejdete po lávce, ze které uvidíte nejen městskou věž, ale i baziliku sv. Prokopa a zámek, ve kterém sídlí Muzeum Vysočiny. V areálu najdete také interaktivní dětskou expozici Cesty časem. Na konci lávky se dejte doleva a podejděte most. Zelená turistická značka vás zavede ke kapli sv. Jana Nepomuckého a k vodojemu na Strážné hoře. Vodojem Kostelíček z roku 1936 z železa a betonu dnes hostí expozice vývoje třebíčského vodárenství. V bývalé nádrži na vodu se nachází projekční místnost. Vyhlídková plošina 20 metrů nad zemí vám nabídne unikátní výhled na město.

Foto: Destinace Třebíčsko, Ivo Svoboda