Poznejte Hrotovicko s jeho vzestupy i pády. 11kilometrová trasa vás provede městem a jeho okolím. Navštívíte dvě muzea, projdete si naučnou stezku a archeologické nálezy z regionu uvidíte nejen v muzeu, ale i přímo na místě zaniklé středověké osady.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 11 km
Časová náročnost: 3 h
Výlet vhodný pro: předškolní děti

Dvě muzea a archeologické bádání

První zastávkou našeho výletu bude Muzeum Hrotovicka. Najdete ho hned vedle hlavní dominanty Hrotovic – barokně upraveného, původně renesančního zámku. Pokud zajdete na prohlídku, seznámíte se s bohatou historií města a jeho okolí. Poznáte také největší hrotovické osobnosti, mezi které patří například malíř František Bohumír Zvěřina, fotograf Karel Chrást nebo výrobce stabilních motorů Jan Dolník. Zabavíte tu navíc i děti. Malí návštěvníci muzea obzvlášť ocení interaktivní prvky v podobě skládaček, spojovaček nebo sestavování různých modelů.

V Hrotovicích stojí za návštěvu také Muzeum mobilních telefonů. Je jediné svého druhu na Vysočině a teprve druhé v České republice. Uvidíte v něm kufříkové mobilní telefony i jejich nástupce. Schválně zapátrejte, jestli mezi exponáty narazíte také na svůj první mobil.

Z náměstí, kde sídlí obě muzea, se pak vydejte po zelené turistické značce k Naučné stezce Hrotovicko. Na 16 zastávkách se dozvíte zajímavé informace o přírodě i historii a blíže poznáte také zaniklou středověkou vesnici Mstěnice. Ta leží asi 4 km od Hrotovic na soutoku Bačického potoka a Mocly a zelená turistická značka vás k ní zavede.

Ves tvořila tvrz se zemědělskými usedlostmi a zanikla v roce 1468 v době tažení vojsk uherského krále Matyáše Korvína proti českému králi Jiřímu z Poděbrad. Dnes jsou tu jen pozůstatky archeologického výzkumu, který ale svým významem a zachovalostí patří mezi evropské unikáty.

Foto: Pavel Rybníček, Destinace Třebíčsko