Přírodní park Rokytná

Rozmanité údolí meandrujícího toku, 10metrová skála, malebná vesnička na Třebíčsku i kamenolom, kde se těžil materiál pro československé válečné opevnění. Vydejte se na výlet do rozlehlého přírodního parku Rokytná.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 11 km
Časová náročnost: 3 h

Výlet pro milovníky odlehlých míst

Přírodní park Rokytná zaujímá necelé tři hektary a oplývá nebývalou krásou. Není divu, že se zařadil mezi evropsky významné lokality v rámci sítě NAURA 2000. Osobitý ráz chráněné krajiny můžete obdivovat na naší 11kilometrové trase. Zavede vás od barokního zámku, kde zazněla první česká opera, až ke skále Justýnka – oblíbenému cíli turistů i horolezců.

Do přírody vyrazte z Jaroměřic nad Rokytnou, zaparkovat můžete třeba na náměstí nedaleko zámku. Po žluté trase se vydejte polní cestou kolem budovy Špitálu s kaplí svaté Kateřiny. Projdete kolem stále funkčního kamenolomu Královec, kde se v současnosti těží materiál pro stavbu dálnic, až se dostanete do malebné obce Příštpo. Z ní pokračujte dál po žluté trase rovnou ke skále Justýnka. 10 metrů vysoký skalní útvar dostal své pojmenování po dívce, která tu dle pověsti tragicky zahynula v době třicetileté války, kdy oblast obléhala švédská vojska.

Až si vše prohlédnete, vydejte se do Jaroměřic nad Rokytnou zpět po stejné trase. Nejspíš cestou objevíte další přírodní scenérie, které stojí za pohled. Přírodní park Rokytná je totiž domovem mnoha vzácných a chráněných bylin i zvířat. Na jaře jsou tu celé koberce sněženek a z živočichů tu lze zahlédnout třeba žlunu, strakapouda, ledňáčka nebo raka.

Foto: Ivo Svoboda