Po stopách malířky Míly Doleželové

Seznamte se s životem a dílem malířky cikánů Míly Doleželové, která společně s manželem Jiřím Marešem žila ve vesničce Klátovec, než se přestěhovala do Telče.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 31 km
Časová náročnost: 2 h

Kraj pod Javořicí se pojí s uměleckou tvorbou Míly Doleželové. Po velkém úspěchu jejích děl v zahraničí se manželé přestěhovali do domu nedaleko náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. Právě v Telči se dnes nachází stálá Expozice Míla Doleželová, kterou naleznete v Univerzitním centru Masarykovy univerzity.

Nejprve se s malířčiným dílem seznámíte právě v Telči v expozici, která je od července do srpna otevřená od úterý do neděle od 10.00 do 17.00 hodin. Od září do června je pak přístupná od pátku do neděle od 10.00 do 17.00 hodin. Pokračovat budete k pamětní desce na domě v Palackého ulici č. 27, kde malířka pobývala až do své smrti.

Odtud vyrazíte do přírody, kolem Míchovy skály, která poskytuje úžasný výhled do krajiny a rozhodně stojí za zastávku, až k venkovskému domku v Klatovci č. 26, který se stal v roce 2023 kulturní památkou. Zpět do Telče se vrátíte přes Kaliště, kolem Mlynářského muzea Chadimův mlýn a Sklárny Janštejn, kam je během letní sezóny možné zavítat v rámci dnů otevřených dveří. Po takzvané Březinově cestě a cyklostezce č. 5123 projedete kolem Javořice až k přírodní rezervaci Velký pařezitý rybník, v létě tedy plavky rozhodně s sebou! Od rybníka je to přes Řásnou a Vanov do Telče už jen pár kilometrů.

Foto: Kraj pod Javořicí