Údolím řeky Želetavky

2 zámky, 4 mlýny a téměř 30 kilometrů v nohách. Vydejte se pěšky nebo na kole údolím řeky Želetavky a vychutnejte si výhledy a scenérie, které jen tak někde nenajdete.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 29 km
Časová náročnost: 8 h

Kolem mlýnů k zámečku

Trasa začíná v Jemnici, kde můžete navštívit půvabný zámek s rozsáhlým parkem. Z Jemnice se vydejte po cyklotrase č. 26 Jihlava – Třebíč – Raabs. Už po necelých dvou kilometrech budete míjet Týnský mlýn, který se udržel v provozu ze všech okolních mlýnů nejdéle. Projedete údolím řeky Želetavky do Radotic a Bačkovic, až se ocitnete u dalšího z mlýnů. Růžičkův mlýn tu stojí na místě, kde dříve bývala tvrz.

Po silnici jeďte na křižovatku, kde zabočíte doprava směrem na Dančovice. Brzy budete u Šimkova mlýnu, který tu stojí od roku 1854. Přejeďte přes řeku Želetavku ke křižovatce a odbočte doleva. Po půl kilometru se dejte opět vlevo a po asfaltové lesní cestě dojedete nad obec Lubnice, kde se vlevo napojíte na hlavní komunikaci vedoucí do obce. U kostela sv. Jiří odbočte vpravo a podél Želetavky pokračujte, dokud nedorazíte k poslednímu mlýnu na trase. Nový mlýn stojí na místě bývalé koželužny. V roce 1817 ji přestavěli na vodní mlýn a mouku tu mleli až do druhé světové války.

Od mlýna se vydejte vlevo polní cestou až do obce Police, kde si můžete prohlédnout malý renesanční zámeček. V Polici se také nachází synagoga z poloviny 18. století a volně přístupný židovský hřbitov. Polní cestou pak pokračujte k rybníku „Ve Vosíku“ a od něj podél Jiratického potoka směrem do Jiratic. Před Jiraticemi odbočte vpravo, projeďte kolem vrcholu Dobrá a pak pokračujte dál do Jemnice.

Foto: Jakub Mertl