Turistické okruhy městem Jemnice

Vyzkoušejte některý ze tří kratších značených okruhů vedoucích městem Jemnice. Jejich společným startem je turistické informační centrum (TIC), kde získáte podrobnou mapu.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 1,5 km
Časová náročnost: 0,5 h
  1. Turistický okruh královny Elišky

Turistický okruh královny Elišky se proplétá centrem Jemnice a měří necelých 1,5 kilometru. Vezme vás k nejzajímavějším místům a památkám města. Od TIC vás okruh nasměruje kolem zámku, který turistům nabízí dva prohlídkové okruhy, a dále přes židovskou čtvrť. Další kroky vás pak zavedou kolem bašty a opevnění až ke kamennému mostu a Malé brance. Tudy se vrátíte zpět do centra na náměstí Svobody, jehož dominantou je kostel sv. Stanislava. Navštívit tu lze také jemnické muzeum. Z centra města dojdete přes Husovu ulici zpět na začátek trasy.

  1. Turistický okruh sv. Víta

Druhý značený okruh dlouhý 2,4 km směřuje od TIC přes zámecký park a ke kostelu sv. Víta. Zámecký park nesoucí se v duchu anglického stylu je největším na Třebíčsku a založen byl už roku 1665. Kostel sv. Víta z kamene je zajímavý především rozsáhlou sítí podzemních chodeb, jejichž celková délka je dosud neznámá. Před kostelem pak můžete obdivovat památnou lípu.

Dále půjdete podél středověkého vodovodu k Malé brance, jde o menší kamenný průchod vedoucí na náměstí Svobody. Následující část okruhu je stejná jako u Okruhu královny Elišky.

  1. Turistický okruh sv. Jakuba

Poslední okruh dlouhý 2,6 km vás zavede od TIC přes židovský hřbitov až ke kostelu sv. Jakuba. Kostel najdete v Podolí, nejstarší části Jemnice. Následně projdete touto městskou částí a cestou si prohlédnete bývalý špitál či zvoničku. Nakonec dojdete opět k Malé brance, odsud už je trasa shodná s prvními dvěma okruhy.

Foto: m-ARK