Výlet na zámky

Zámek prodchnutý hudební minulostí, vyhlášená kavárna s krásným posláním a panství, kde můžete ulehnout v historických komnatách. Poznejte místo, kam jezdil i skladatel Antonio Salieri, a dopřejte si relax v největším wellness centru Vysočiny.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje

Dva zámky a lahodný dezert k tomu

Nejprve se společně zastavíme na renesančním zámku v Náměšti nad Oslavou, kde se v současnosti konají různé multižánrové festivaly, koncerty a setkání předních výtvarníků. Bývalé letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše stojí na skalnatém masivu na levém břehu řeky Oslavy. Obklopuje ho malá francouzská zahrada, anglický park a budovy tzv. „Vlašského dvora“ v předzámčí. Až si vše venku prohlédnete, pokochejte se také interiérem zámku.

Můžete si vybrat hned ze tří okruhů. V prvním se zaměříte na reprezentační prostory. Uvidíte zámeckou kapli, vnitřní arkádové nádvoří, kolekce tapisérií, projdete si reprezentační prostory i zimní zahradu s terasami a zjistíte, jak vypadalo stolování na zámku. Druhý prohlídkový okruh se jmenuje Apartmán hraběte Haugwitze a představí vám život majitele panství z počátku 20. století. Blíže tak prozkoumáte například místnosti jeho bytu a zámeckou knihovnu s čítárnou. Knihovna je tu vskutku obsáhlá. Obsahuje 16 000 svazků včetně Bible kralické. Třetí okruh – Královský a dětský apartmán – vás zavede do místností pro děti posledních majitelů a jejich vychovatelky a do pokojů, ve kterých bydleli významní hosté rodiny Haugwitz.

Po prohlídce zámku v Náměšti se zastavte na dobrou kávu a zákusek v kavárně Pohodička. O jejích kvalitách svědčí i to, že ji do své Gastromapy zařadil Lukáš Hejlík.

Z Náměště se pak vydejte do Valče prozkoumat ještě druhý zámek. Nemusíte navíc skončit jen u prohlídky. Ve wellness hotelu tu můžete chvilku i bydlet – dokonce v zámeckém stylu. Nabízejí tu ubytování v moderních i historických pokojích a využívat můžete jejich rozsáhlé wellness s devíti saunami, relaxačními zónami, fitness centrem, venkovními i vnitřními vyhřívanými bazény a whirlpooly.

Foto: m-ARK