Za barokní krásou Vysočiny

Už jste viděli moravské Versailles? V Jaroměřicích nad Rokytnou najdete barokní skvost, který patří mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny. Kromě zámku tu můžete navštívit také chrám svaté Markéty nebo Muzeum Otokara Březiny.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje

Poznejte Jaroměřice nad Rokytnou

Město Jaroměřice nad Rokytnou se nachází asi 13 km od Třebíče. Jeho dominantou je především impozantní barokní zámek, který v rámci střední Evropy patří k nejmohutnějším stavbám první poloviny 18. století. Původně středověkou tvrz tu přestavěli koncem 16. století na renesanční zámek a později mu dali nynější barokní podobu.

Uvnitř sídla jsou jednotlivé místnosti dobově zařízené, a to včetně hudebních nástrojů, které jsou připomínkou hudební minulosti města. Na jaroměřickém zámku totiž mimo jiné vznikla i první česká opera. V letech 1678 až 1752 tu na kulturní život dohlížel Jan Adam Questenberk a Jaroměřice měly velkou knihovnu, galerii, divadlo i vlastní kapelu.

Kromě interiéru stojí za prohlídku i krásný zámecký park. Zahrada francouzského typu přechází za řekou Rokytnou v rozsáhlý anglický park, který je volně přístupný veřejnosti. Konají se tu navíc různé kulturních akce – například Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského.

Nakonec můžete navštívit ještě Muzeum Otokara Březiny nebo chrám sv. Markéty. Barokní stavba s mohutnou dřevěnou kupolí a bohatou freskovou výzdobou má vlastní galerii a vyhlídkovou věž, ze které budete mít celou zámeckou zahradu jako na dlani.

Foto: Jakub Mertl, m-ARK