Z Moravských Budějovic ke zřícenině kaple

Nasedněte na kolo, nebo prozkoumejte Moravské Budějovice a památky v okolí pěšky. Na 10km trase uvidíte neotřelý zámek, kostelní věž, zříceninu kaple i jeskyni, která se nachází na místě významného mineralogického naleziště.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 10 km
Časová náročnost: 3 h

Toulky historií i malebným městečkem

Poznejte město ležící na bývalé císařské silnici, která spojovala Vídeň s Prahou. Moravské Budějovice mají rozhodně co nabídnout. Místní barok­ně klasicistní zámek z pozdního 18. století je například unikátní už jen tím, že vznikl přestavbou renesanční radnice a několika měšťanských domů. Dnes je tu muzeum zaměřující se na řemesla a živnosti jihozápadní Moravy. Expozice je jak v samotné budově zámku, tak i v nedalekých masných krámech. Zahrnuje navíc také interaktivní dětskou linku, takže si prohlídku užijí i ti nejmenší návštěvníci.

Po prohlídce zámku se vydejte na kostelní věž, kterou přistavěli ke kostelu sv. Jiljí. Z ochozu ve výšce 26 metrů budete mít krásný výhled do širokého okolí. Až se dostatečně vynadíváte, vydejte se po zelené turistické značce ke zřícenině kaple sv. Víta. Kaple tu stála až do konce 18. století, ale v době josefínských reforem ji zrušili a roku 1788 zbořili.

Cestou budete míjet také Lukovskou jeskyni, která tady zůstala po těžbě vápence. Tato oblast je mimo jiné významným mineralogickým nalezištěm, které proslavily takové nerosty, jako jsou například růžově zbarvené křemičitany zvané thulity nebo bezbarvé skelné opály hyality.

Foto: Vladimír Kunc