Zahrady života – židovské hřbitovy na Třebíčsku

Zahrady života – i tak se říká židovským pohřebištím. Protože skutky těch, kteří už nejsou mezi námi, stále slouží dalším generacím jako příklad, a žijí tak v jejich vzpomínce i po smrti. Vydejte se odhalit jejich tajemství do Jemnice, Moravských Budějovic, Police a Třebíče.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje

Odkaz žijící i po smrti

Na židovských hřbitovech najdete dva typy náhrobků – stély nebo tumby. Na Třebíčsku si můžete prohlédnout stély, ty nejstarší pochází ze 17. století. 

Židovský hřbitov v Jemnici je jedním z nejstarších pohřebišť na Moravě. Starší náhrobky zdobí rostlinné a ornamentální motivy a hebrejské nápisy. Německé nápisy pak najdete na novějších náhrobcích se skromnější výzdobou. Na jednom z náhrobků v Jemnici je vytesaná koruna, symbol moudrosti nebo hluboké znalosti Tóry a může označovat člověka, který žil záslužným, tichým a obětavým životem. 

Nejmladší židovské pohřebiště založené roku 1908 mají Moravské Budějovice. Náhrobky z první poloviny 20. století se tu příliš neliší od hrobů křesťanských. 

Velmi netradiční náhrobek ukrývá hřbitov v Polici. Židovství nezobrazuje zvířata nebo lidi. Přesto na náhrobku, kde byl roku 1842 pohřbený Moše Cvi Hirschkron, je vyobrazený Mojžíš. V rukou drží desky s Božími přikázáními. 

Zdobení náhrobků

Zdobení podléhalo dobovému vkusu. Zdobné stély vznikaly především v období renesance a baroka. Barokní náhrobky v Třebíči, Jemnici nebo Polici patří k jihomoravskému typu. Jsou zdobené kudrlinkami, kytičkami nebo srdíčky a určitě se vám vybaví podobnost s moravskou lidovou malovanou výzdobou. 

Některé náhrobky zdobí symboly, které se pojí se jménem rodiny nebo odkazují na biblický rod, z něhož rodina odvozuje svůj původ. Žehnající ruce symbolizují příslušnost k rodu biblických velekněží zvaných kohenové. Symbol rituální očisty a příslušnost k rodu řadových kněží zvaných levité představuje konvička. Na náhrobcích uvidíte občas také zvířata, jako je medvěd, jelen nebo lev, spojená se jmény Bär, Hirsch nebo Löw. 

Tradičně se na židovských hřbitovech pohřbívá za náhrobky, přesto objevíte i hroby s pohřbíváním před náhrobek. Jde o přiblížení se evropským zvyklostem. 

TIP: Až budete v Třebíči, nezapomeňte se zastavit v informačním centru u Zadní synagogy. Průvodci vám rádi poskytnou brožurku Tanceva, která vám usnadní orientaci na židovském hřbitově v Třebíči.

Foto: David Falat, Jakub Minka