Kostely na Jemnicku

Vydejte se po stopách zednického mistra Matyáše Kirchmayera, který kromě kostelů postavil také unikátní synagogu v Polici u Jemnice. Trasu dlouhou 6 km hravě ujdete pěšky, pojmout ji však můžete i jako cyklovýlet.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 6 km
Časová náročnost: 1,5 h

Po stopách mistra Matyáše Kirchmayera

Své putování zahajte ve Slavíkovicích. Kostel sv. Kateřiny je pozdně barokní jednolodní stavba pocházející z poloviny 18. stol. Pyšnit se může věží dochovanou z původní románské svatyně. Uvnitř kostela se nachází tři oltáře a varhany od Jana Komorníka z Rouchova. 

Po prohlídce pokračujte do Dobré Vody, významného mariánského poutního místa. Kaple zde stojí rovněž od poloviny 18. století. Postavena byla v blízkosti zázračného pramene, kde se podle pověsti uzdravil slepý syn ze šlechtické rodiny a uviděl na pařezu Pannu Marii stojící na kouli s hadem u nohou. Odtud stojí za to vyběhnout po schodech ještě ke kapli Jména Panny Marie. 

Z Dobré Vody zamiřte k nádhernému pozdně baroknímu kostelu sv. Linharta v Kdousově. Monumentální kostel s prvky nastupujícího klasicismu byl vystavěn v letech 1753–1763 a stojí v areálu bývalého hřbitova ohrazeného zdí s širokým kamenným schodištěm v průčelí. Součástí areálu je i fara a hospodářský dvůr. 

TIP: V Kdousově mají také pěkné letní koupaliště. V horkých dnech se sem určitě přijďte ochladit.

Poslední zastávkou je kostel v Kostníkách. Poutní místo je ukryto v hájku s dvěma sty lipami nad obcí. Kostel pochází z přelomu 17. a 18. století a náleží k němu starý hřbitov s empírovými náhrobky a kaple z 19. století.

Foto: Petr Lemberk