Do Nové Říše do kláštera i na kalvárii

Obdivovatelé památek ocení návštěvu Nové Říše. Dominantou městyse je Klášter Panny Marie a kostel sv. Petra a Pavla. Po prohlídce si můžete udělat procházku ke kalvárii nad městys.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 13,5 km
Časová náročnost: 4 h
Období: léto

Původně ženský klášter Panny Marie byl založený na počátku 13. století. Jeho nejvýznamnější stavbou je barokní kostel sv. Petra a Pavla z druhé poloviny 17. století se vzácnými interiérovými prvky, například kazatelnou, která je nevídaným řezbářským dílem. Velmi cenná je také klášterní knihovna s pětadvaceti tisíci svazky. Hudební sál dodnes slouží k pořádání koncertů a společenských akcí.

Přímo v Nové Říši vzniká unikátní keramika, kterou objevíte v místní kamenné prodejně. Pořiďte si suvenýr s motivy ze vzácného, ručně malovaného herbáře z 18. století, který je ve sbírce klášterní knihovny.

Když vám bude podzimní počasí přát, udělejte si procházku k poutnímu místu, kam z Nové Říše vede křížová cesta s kapličkami. Vznikla z iniciativy premonstrátského kláštera. Z kopce nazývaného Kalvárie se vám naskytne mimořádný výhled nejen na klášter.

Foto: Kraj pod Javořicí