Za poznáním do muzeí v Třešti

Třešť se chlubí dvěma muzei, ve kterých poznáte významného ekonoma 20. století, tradici betlémářství ve městě a také uvidíte, jaká zařízení používaly Československý rozhlas nebo televize.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 2 km
Časová náročnost: 0,75 h

Třešťská pobočka Muzea Vysočiny Jihlava představuje rodáka J. A. Schumpetera, jednoho z nejvýznamnějších ekonomů 20. století, prvního rakouského ministra financí a čestného profesora Harvardské univerzity. V Schumpeterově domě, kde muzeum sídlí, je k vidění také stálá expozice Spolku přátel betlémů, a zámecký pokoj zdobí mobiliář z místního zámku. Nejnovější část výstavy s názvem Zaniklý třešťský průmysl pak patří průmyslovému rozkvětu města.

Milovníky techniky potěší druhé muzeum ve městě. Muzeum Tesla zřizuje Historický radioklub československý sídlící v Třešti. Muzeum má aktuálně jednu z největších sbírek exponátů s podobným zařízením v Evropě. Uvidíte tu rozhlasové a televizní přijímače, režijní stoly z rozhlasových studií, střižnu z filmového studia, dokonce si můžete sednout před zapnutou kameru s monitorem a vžít se do role televizního hlasatele.

Ať už vás zajímá historie nebo technika, užijte si poznání v Třešti.

Foto: Kraj pod Javořicí