Za kulturou a uměním do Telče

Jste obdivovatelé architektury, památek a zajímá vás výtvarné umění? Pak třeba i v zimě navštivte Telč. Tamější zámek má brány otevřené i v zimních měsících, stejně jako expozice Míla Doleželová.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje

Kulturní procházku po Telči začněte ve stálé expozici Míla Doleželová v telčském Univerzitním centru Masarykovy univerzity. Výtvarnice větší část svého života spojila s Jihlavskem a později Telčí. Soubor svých děl odkázala řádu dominikánů, který ho bezplatně zapůjčil a dal tak možnost vzniku expozice. Těšit se můžete na tvorbu definovanou fascinací životem Romů a později křesťanskými tématy. Nahlédněte do virtuální expozice.

Druhou zastávkou bude Zámek Telč, který se po náročné přes tři roky trvající rekonstrukci v létě 2023 znovu otevřel návštěvníkům. Dobrou zprávou je, že je otevřený celoročně, a vy tak i v zimě můžete nahlédnout do dosud utajených prostor – bývalého zámeckého pivovaru se sýpkou, kde sídlí expozice Poklady za oponou. Dále oceníte moderní návštěvnické centrum a přibyly také nové prohlídkové trasy, jako například expozice Zámecké muzeum mapující historii města i zámku.

Umělecký zážitek na vás čeká také v Městské galerii Hasičský dům, kde do roku 2001 sídlil hasičský záchranný sbor a od roku 2004 tu návštěvníky těší krátkodobé i dlouhodobé výstavy výtvarného umění, fotografií, plastik, keramiky a uměleckých předmětů z depozitářů muzeí a galerií.

Zavítejte do Telče a obohaťte svou kulturní a uměleckou duši o nové zážitky.

Foto: Kraj pod Javořicí