Nevšední zážitek v malebné krajině JZ Moravy

Pěšky a kousek také vlakem do vesnické památkové rezervace Dešov. Tak vypadá pohodový půldenní výlet, který na vás čeká mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi. Nechybí ani odměna v podobě oběda v oblíbeném Hostinci U Blahoudků.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 13 km
Časová náročnost: 4 h

Památkovou rezervací

Vydejte se na jih Vysočiny vlakem. A ne jen tak ledajakým! Jemnická dráha z Moravských Budějovic do Jemnice je technickou památkou a jízda po ní je zážitkem. Navíc malebnost zdejší krajiny je balzám na duši. 

Vlakem se vydejte z Moravských Budějovic do zastávky Rácovice. Z ní pokračujte pěšky po modré. Cestou se určitě zastavte ve Velkém Újezdu. Místní kostel je dominantou okolí. Před ním stojí dřevěná socha učitele – jedná se o dílo umělce Jindry Sádovského. Jeho další díla můžete vidět na mnoha místech na Moravskobudějovicku a Jemnicku. 

Cesta pokračuje malebnou krajinou s množstvím křížků a božích muk. Následující zastávkou je vesnice Dešov. Soubor dešovských domů představuje typické lidové stavitelství jihozápadní Moravy. Ačkoliv některé ze staveb se pochopitelně nevyhnuly modernizujícím zásahům, místo bylo prohlášeno památkovou rezervací. Nízká stavení kolem návsi se pyšní zdobenými štíty, z nichž vyniká chalupa čp. 17 se štítem v duchu baroka. 

Po prohlídce se pak vraťte stejnou cestou do Újezdu a z modré odbočte u kapličky v lese vpravo a pokračujte až do Dědic, odkud se zpět na začátek dostanete vlakem. 

Foto: Jakub Mertl, Vladimír Kunc