Za odpočinkem do Náměště

Užijte si pohodový výlet do jedné z nejstarších obor v republice. A zakončete svou procházku stylově odpočinkem ve wellness.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 5,2 km
Časová náročnost: 1,5 h

Do Kralické obory

Do Náměště můžete přijet vlakem, autobusem, nebo autem. Pokud přijedete autem, zaparkujte ho u hotelu. Vaše kroky vás zavedou od parkoviště k zámku, poté přes silnici a dál do obory. Přístup do ní je povolen od listopadu do konce dubna. 

Kralická obora v blízkosti historických míst Náměšť nad Oslavou a Kralice nad Oslavou patří mezi nejstarší v České republice. První zmínka o ní pochází z roku 1545, tedy z období, kdy Náměšťské panství vlastnili páni z Lomnice. Hlavní funkcí obory byl chov zvěře za účelem lovu, důležitá ale byla také reprezentativní funkce území.

Posledními majiteli panství byl rod Haugwitzů. Díky nim se obora dodnes pyšní množstvím drobných staveb, rozdělením lesa průhledy a letitými alejemi podél cest. Zásluhou jejich práce je dnes obora uspořádaná podobně jako například turisty oblíbený Lednicko-Valtický areál.

Během procházky si prohlédnete klasicistní zámeček Lusthaus, myslivnu ve východní části obory a prostor bývalé střelnice zničené požárem v roce 1973, ze které se zachoval pouze zděný krb. Právě tuto střelnici navštívil v roce 1914 následník trůnu František Ferdinand d´Este – a to jen 10 dní před tím, než byl zabit v Sarajevu.

Z obory můžete vyjít stejnou cestou, kudy jste přišli. Druhou možností je odejít východem u Kralic nad Oslavou, odkud se pak vrátíte vlakem. 

TIP: Po výletu si zasloužíte odpočinek. V hotelu Na statku v Náměšti najdete moderní wellness se saunou, párou, tepidáriem a odpočinkovou zónou (pozor, služby wellness je třeba zamluvit předem). 

Foto: Národní památkový ústav