Nejjižnější obec Vysočiny

Nejjižnější obec na Vysočině má skutečně co nabídnout. Zcela jistě vás překvapí nejen zámek se zahradou a židovské památky.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 0,7 km

Zámek a židovská čtvrť

Svůj výlet začněte na renesančním zámečku Police. Zámek vznikl přestavbou gotické tvrze. Z doby barokní přestavby se pak zachovaly bohaté štuky a unikátní zámecká kaple. Těšit se můžete na tři expozice:

  • historické motorky značky JAWA a ČZ,

  • expozice o Waldemaru Matuškovi, ve které uvidíte osobní věci zpěváka, plakáty, desky a různá ocenění, 

  • expozice zaměřená na osudy československých letců u Královského letectva (RAF) ve Velké Británii během II. sv. války. 

Kromě zámeckých interiérů si můžete prohlédnout i okolí, a to ze zámecké věže. Přístupný je také zámecký park.

Po prohlídce zámku se vydejte do židovské ulice. Třicet domů včetně synagogy představuje cenný urbanistický soubor. Zdejší židé měli vlastního rabína a dodnes je v Polici malý židovský hřbitov. Nejstarší čitelný náhrobek pochází z roku 1681. Zajímavý je náhrobek Mošeho Cviho Hirschkrona z roku 1842. Na kameni je vyobrazen Mojžíš držící desky Desatera. 

Židovské ghetto v Polici vzniklo, když tamní židé trpěli pod krutou nadvládou Berchtoldů, kteří je v první polovině 18. století vystěhovali z křesťanské části města. Židé si postavili svoje domy a vybudovali vlastní ulici. Dvě rodiny měly vždy společnou kuchyň a společný komín. Celou ulici navíc oddělil od zbytku světa pevný ocelový řetěz. Zprávy o krutém zacházení s židovským obyvatelstvem v Polici se dostaly až k soudu do Vídně a vše musel prý několikrát řešit i samotný císař.

Foto: Roman Šulc